Annonce

Gitte Hejberg

Debat 

Leder: Forkasteligt at tjene penge på at svigte handicappede og udsatte borgere


Fagbladet FOA har i den seneste tid afdækket, hvordan private bosteder svigter psykisk sårbare børn, unge og voksne – samtidig med at bostederne tjener store summer på at malke systemet

Annonce

Fagbladet FOA afdækker i en artikelserie, hvordan en række private bosteder svigter psykisk sårbare børn, unge og voksne, samtidig med at de tjener på det. Jørgen True

Af Gitte Hejberg
Journalist

Annonce

Private bosteder modtager hvert år over to milliarder kroner fra kommunerne, viser tal fra Udbudsvagten. Med det beløb og med den målgruppe følger der et kæmpe ansvar. Fagbladet FOA har afsløret i en artikelserie, hvordan en række private bosteder svigter psykisk sårbare og handicappede, mens de tjener store summer på det. 

Det er umenneskeligt, uetisk og forargeligt. Hvis det ikke allerede er ulovligt, burde det være det. 

Et eksempel er bostedskæden Hjorthøjgård, hvor en af medejerne har ejendomme for et tocifret millionbeløb og råder over jord i Afrika. 

Læs også: Bostedsleder sendte udsatte unge til Afrika med konens rejseselskab

Mens han er blevet rig, er der sket alvorlige svigt af børn i hans varetægt. Svigtene omhandler blandt andet medicinfejl, manglende indberetning af anmeldt sexovergreb og manglende adskillelse af krænker og udsatte. 

I seneste nummer af fagbladet kan vi afsløre problematiske forhold hos endnu en privat bostedskæde. 

Flere af Habitus-kædens bosteder har i strid med loven blandt andet overvåget og låst handicappede beboere inde. Det skete på Sølyst for Anas Salmans autistiske lillebror, som nu har udviklet social angst. 

Siden 2014 har Socialtilsynet lukket hele 34 private botilbud for handicappede og udsatte borgere på grund af svigt, dårlig ledelse og mangel på uddannet personale. 

Læs også: Tilsyn lukker private botilbud på stribe

Kun ét offentligt tilbud blev lukket i samme periode.

Derfor må det være på sin plads at stille langt højere krav til private botilbudsejere. Eller som formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, så rigtigt siger det:

”Der burde være en certificeringsordning eller noget andet, der dokumenterede, at man faktisk kan noget mere end bare at åbne et tilbud og sælge det på Tilbudsportalen.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev