Annonce

Kvinde står i grønne omgivelser iført farverig kjole

Tema: Natarbejde

Natarbejde giver flere ulykker - også i fritiden


Både på arbejdet og i fritiden er nattevagter mere udsatte end andre for at komme alvorligt til skade.

Annonce

Social- og sundhedshjælper Dorte Bækholm har været udsat for en ulykke på en nattevagt. Hun oplever mest træthed sidst på en vagt og især efter en længere periode med nattevagter. "Men skiftende arbejdstider er endnu mere belastende," siger hun.  Heidi Lundsgaard

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Ansatte, der har natarbejde enten fast eller som en del af skiftende vagter, kommer oftere til skade end andre både på arbejdet og i fritiden.

Hele 11 procent højere er risikoen for at komme ud for en ulykke, der kræver en tur på skadestuen, når man arbejder om natten.

Det viser en undersøgelse med deltagelse af 150.000 ansatte, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har gennemført.

Muligheder for forebyggelse undersøges

“Natarbejdere har en forhøjet risiko for ulykker, uanset hvilket job eller hvilken alder, de har, og uanset, om de er kvinder eller mænd,” siger en af forskerne bag undersøgelsen, Anne Helene Garde, der er professor ved NFA.

En opfølgende undersøgelse skal se nærmere på, hvordan den øgede risiko kan forebygges eller minimeres, for eksempel ved at tilrettelægge arbejdstiden på en bestemt måde.

“Ved at se på komme- og gåtider fra omkring 100.000 ansatte i regionerne, kan vi vurdere risikoen for ulykker ved bestemte mødetider og ved bestemte kombinationer af vagter,” siger Anne Helene Garde.

Powernaps og alenearbejde

Jens Nielsen, der er forbundssekretær i FOA, ser frem til, at forskerne kommer med deres bud på forebyggelse.

Han vil også gerne have klarlagt, hvordan powernaps og alenearbejde påvirker risikoen for ulykker.

“Det er jo skræmmende, at natarbejde også giver en risiko, når medarbejderen har fået fri. Arbejdsgiverne må tage problemet alvorligt og sammen med de ansatte undersøge, om der kan gøres noget i forhold til planlægningen af natarbejdet,” siger han.

Dårligere arbejdsmiljø om natten

Blandt FOA-medlemmer med fast natarbejde er kun 11 % helt enige i, at de har et godt arbejdsmiljø. Blandt dem, der har fast dagarbejde, er 28 % tilfredse.

Mange FOA-medlemmer har natarbejde, for eksempel har 28 procent af de ansatte i psykiatrien enten fast natarbejde eller natarbejde skiftende med andre arbejdstider.

Kilde: Arbejdsmiljøet blandt FOAs medlemmer 2017 

Natarbejde belaster døgnrytmen

Flere nattevagter i træk forstyrrer kroppens døgnrytme. Det viser sig blandt andet ved, at hormoner, der styrer vigtige processer i kroppen, kommer ud af takt. Efterfølgende restitutionsdage genopretter balancen.
Kilde: Undersøgelse af politimænd fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev