Annonce

Anders Bondo Christensen og Dennis Kristensen til møde i Forhandlingsfællesskabet i Arbejdermuseets festsal

Tema: OK18

Konflikt rykker tættere på: Forhandlinger sat i stå


En storkonflikt på det offentlige område er rykket nærmere, mener FOAs formand, Dennis Kristensen, efter at forhandlingerne om nye overenskomster er sat på standby.

Annonce

Formand for FOA Dennis Kristensen (t.h.) og formand for Danmarks Lærerforening samt chefforhandler for Forhandlingsfællesskabet Anders Bondo Christensen (t.v.) står skulder ved skulder i overenskomstforhandlingerne. Jørgen True

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Forhandlingerne om nye overenskomster på det offentlige område gik for få dage siden i gang, da arbejdsgivere og lønmodtagere udvekslede krav til overenskomsten. Men nu er det videre forløb sat i stå.
 
I en fælles pressemeddelelse oplyser forhandlingsfællesskaberne på både statslige og det kommunale og det regionale område, at forhandlingerne sættes på stand by indtil videre.
 
Baggrunden er, at lærerne ikke har fået klare signaler om, at deres arbejdstidsregler, som i 2013 blev vedtaget ved et lovindgreb, igen var til forhandling som en del af overenskomsten. På samme måde, som det er tilfældet for andre faggrupper.
  

Skulder ved skulder

De øvrige fagforeninger, herunder også FOA, har stillet et krav om, at arbejdsgiverne skal signalere vilje til forhandling med lærerne som forudsætning for at gå i gang med forhandlingerne om OK18. Men det signal er ikke kommet.
 
Støtten til lærerne fra de andre fagforeninger er en del af en fælles aftale, der også indebærer fælles opbakning til kravet om en særlig pulje til lavtlønnede og til kvindefagene, som FOA og en række andre organisationer har krævet.
 
”Arbejdstidsreglerne er kernen af en overenskomst, og dem er lærerne blevet frastjålet. Vi andre kan også risikere at blive frastjålet noget, og derfor er det udtryk for, at vi står skulder ved skulder,” siger FOAs formand, Dennis Kristensen, til Fagbladet FOA.
 

Krav er alvorligt ment

Han peger på, at aftalen om støtte til lærerne er en del af en ”solidaritetspagt”, der drejer sig om emner, som enkelte forbund ikke kan klare selv. Derfor kan forskellige emner som ligeløn, frokostpauser og arbejdstidsregler indgå i en samlet pakke. 
 
Dennis Kristensen mener, at udsigten til, at forhandlingerne kan starte som aftalt i begyndelsen af det nye år, nu er væk. Og han mener, at en storkonflikt på det offentlige område kan være rykket nærmere.
 
”Vi havde brug for et positivt signal fra arbejdsgiverne, og det kom ikke. Nu sender vi selv det signal, at hvis I tror, vi bare prøvede at sige buh og bæh, så bliver I klogere. Vores krav er alvorligt ment. Derfor aflyser vi forhandlingerne,” siger han til Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev