Annonce

Smerter i ryg, lænd og hofte: Lav disse 4 øvelser


Mange FOA-medlemmer har ondt i kroppen, men styrketræning kan forebygge nedslidning og smerter. 

Annonce

Lav disse øvelser  i 10 minutter to gange ugentligt og forebyg smerter og nedslidning i ryggen, lænden og hoften. Andreas Hemme

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

Et ud af fem FOA-medlemmer har inden for det seneste år dagligt haft ondt i ryggen, lænden eller hoften, og 2 ud af 3 oplever, at smerterne har haft konsekvenser for deres arbejde. Det viser seneste undersøgelse af fysiske smerter udarbejdet af FOA fra 2015.

Men smerter kan reduceres og nedslidning forebygges ved ugentlig styrketræning. Derfor har Fagbladet FOA allieret sig med forsker fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Lars L. Andersen, som har vist nogle træningsøvelser, som er nemme at lave, og som vil have en stor effekt mod smerter og nedslidning alene ved 10 minutters træning to gange ugentligt. 

Denne 3 minutter lange træningsvideo viser fire forskellige slags øvelser med fokus på muskelgrupperne i ryggen, lænden og hoften.

Hårdt fysisk arbejde udgør risikofaktor

Det er især hårdt arbejde med mange gentagelser, løft og forflytninger, som ifølge Lars L. Andersen har betydning for, om medarbejdere får ondt i kroppen og blive nedslidte. 

“Vi kender nogle af risikofaktorerne for smerter og nedslidning. Det er tunge løft, repetitive opgaver eller arbejde i højt tempo, som øger risikoen både for smerter og sygefravær,” siger han.  

Der er blevet forsket meget i styrketræningens effekt på smerter og nedslidning, og al forskning peger på, at styrketræningen ikke kun mindsker smerterne, men også kan forebygge nedslidning. Derfor er flere arbejdspladser nu også begyndt at inddrage styrketræning i arbejdstiden for at forebygge langvarig sygdom i personalestablen. 

Smerte rykker rundt i kroppen

Smerte kan forplante sig og rykke lidt rundt i kroppen. Derfor skal man træne større områder i stedet for specifikke muskler, lyder rådet fra Lars L. Andersen. Ved at træne muskelområder forebygger du nemlig potentielle skader og smerter. Det er derfor vigtigt, at man ikke kun træner lige der, hvor man har ondt.

“Man skal tænke område i stedet for specifik muskel, når man træner. Når man træner de muskler, som sidder omkring smerterne, så vil man udover at forebygge smerte det pågældende sted, også få trænet musklerne, så de kan støtte op om de omkringliggende muskler,” siger forskeren. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev