Annonce

Tema: Arbejdsskade

Kvinder får sjældent anerkendt arbejdsskader


Flere mænd end kvinder får anerkendt en arbejdsskade af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, viser ny undersøgelse.

Annonce

65-årige Anne Marie Nielsen fik afvist sin arbejdsskade af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Siden har hun anket afgørelsen. “Det kan godt være, at jeg ikke har fået varige mén, men det var en skade i arbejdstiden. Hvis jeg havde sagt: ‘jeg kører ikke ud i det vejr’, var jeg blevet kaldt til samtale.” Jørgen True

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Mænd har nemmere ved at få anerkendt arbejdsskader end kvinder. Det viser en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd blandt FOAs medlemmer.

”Mit gæt er, at det handler om, hvilken funktion man er i. Tager du den pædagogiske sektor, er risikoen for arbejdsskader større, når du arbejder med unge og voksne, som flere mænd gør, end når det drejer sig om børn,” siger direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen.

Mest markant er forskellen mellem andelen af mænd og kvinder, der får anerkendt en arbejdsskade, i pædagogisk sektor og i teknik-servicesektoren. I sidstnævnte bliver 62 procent af de anmeldte arbejdsulykker fra mænd anerkendt i 2012-2016. For kvinder er tallet 49 procent.

Fjern køn fra anmeldelser

Hos FOA hæfter forbundssekretær Jens Nielsen sig ved, at i sektorer hvor der traditionelt er flest mænd, der arbejder, får flest mænd erstatning. Men der, hvor der er traditionelt er flest kvinder, der arbejder, er det stadig flest mænd, der får erstatning.

Jeg nægter at tro, at det i 2017 skyldes et syn på kønsroller. Men vi er nødt til at undersøge, om der er tale om sammenlignelige erhvervssygdomme og -ulykker. Hvis det er det, er der tale om forskelsbehandling,” siger Jens Nielsen.

Han mener, at det kunne være en idé at undlade at skrive, om der er tale om en mand eller kvinde i anmeldelserne.

Mænd og kvinder anmelder forskelligt

Hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der anerkender eller afviser anmeldelserne, understreger de, at alle sager vurderes individuelt:

”Forskellen i anerkendelsesgraden mellem kønnene kan for en stor del forklares ved, at kvinder og mænd anmelder forskellige påvirkninger og sygdomme. Kvinder og mænd er generelt udsat for forskellige påvirkninger på jobbet, alene fordi de i stort omfang er ansat i forskellige brancher og i forskellige jobfunktioner,” siger afdelingschef i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, Lone Frosch og fortsætter:

”Vi holder løbende øje med forskningen. Loven bliver løbende udviklet i takt med, at der kommer ny lægefaglig viden, der kan føre til anerkendelse af nye sygdomme eller belastninger,” siger Lone Frosch.

Flere mænd end kvinder får anerkendt arbejdsskader af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som behandler arbejdsskader i Danmark. Arbejdsskader dækker både erhvervssygdomme og arbejdsulykker. Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev