Lone Karin Nielsen havde været ansat som sygehjælper på Møllehøj Plejecenter i godt 35 år, og selvom hun havde passeret de 65 år, så havde hun ingen planer om at stoppe med at arbejde. Det endte en arbejdsskade med at lave om på.
“Jeg savner stadigvæk mit arbejde. Jeg var i hvert fald ikke stoppet på det tidspunkt, hvis jeg ikke var kommet til skade,” fortæller Lone, der i dag er 69 år gammel.
Skaden skete tilbage i december 2012, da Lone skulle bære affald ud i en container.
“Jeg løfter låget og prøver at svinge posen op. Men jeg er ikke så høj i forhold til containeren, så det er ikke let. Jeg taber derfor låget samtidig med, at jeg får svunget armen frem, og jeg klasker den ind i låget til containeren,” siger Lone.
Anmeldt som arbejdsskade
Til alt held var Lones tillidsrepræsentant på arbejde samme dag, og hun spørger ind til, hvad der er sket med Lones arm.
“Min tillidsrepræsentant sagde, at det skulle vi have anmeldt som en arbejdsskade. Det var heldigt, for jeg havde nok bare bidt det i mig, hvis det ikke var for hende,” fortæller Lone.
Tiden efter gik Lone til undersøgelser med sin arm og skulder, og det endte med, at hun blev opereret for skaden.
Tilbage på arbejde
Lone startede derefter langsomt op på arbejde igen. På en aftenvagt endte Lone med at gribe efter en dårligt gående beboer, og det gik igen ud over armen.
Lone arbejdede alligevel ugen ud. Mandagen efter meddelte hun dog sin chef, at hun ikke kom på arbejde igen, før hun har været ved lægen.
“Jeg kunne ikke få en tid ved lægen før onsdag, og det tog min chef ikke helt godt imod," fortæller Lone.
Hun måtte derfor aflevere sin opsigelse og gå på pension.
Hjælp fra FOA
Arbejdet med at få anerkendt arbejdsskaden og få erstatning, havde Lone FOA til at ordne for sig.
“Jeg rendte selvfølgelig til en masse undersøgelser, og så var der en masse papirer, jeg skulle udfylde. Men jeg havde FOA i ryggen hele tiden, og det er jeg yderst tilfreds med,” siger hun.
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring lavede i første omgang et skøn over hendes tab af erhvervsevne og fastsatte det til 20 procent. Lone fik derfor tilkendt næsten 78.000 kroner i erstatning.
“Jeg blev senere kontaktet af FOA igen, som tilbød mig, at de kunne få deres advokater til at kigge på sagen,” siger Lone.
Det takkede hun ja til. FOA mente, at arbejdsskaden havde gjort, at Lones erhvervsevne reelt var ophævet, da hun var nødt til at gå på pension. FOA stævnede derfor Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, som endte med at genoptage Lones sag. Arbejdsmarkedets Erhvervssikring imødekom fuldt ud FOAs påstand og fastsatte derfor Lones tab af erhvervsevne til 65 procent.
“Så fik jeg tilkendt 181.000 kroner oveni det, jeg allerede havde fået. Det overraskede mig virkelig positivt, hvordan det hele gik. Jeg er lykkelig for, at jeg stadig var medlem af FOA,” fortæller Lone.
Tidslinje
2012:
December:
Lone Karin Nielsen er på arbejde på Møllehøj
Plejecenter, hvor hun kommer til skade med sin arm.
2013
Juli:
Lone bliver opereret for sin skade.
2014:
Maj:
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring afgør, at Lones skade
har givet hende varige mén på 5 procent. Hun får derfor tilkendt en godtgørelse på 27.795 kroner.
Juni:
Lone kommer igen til skade med armen, da hun griber
efter en beboer på arbejdet. Hun stopper herefter på arbejdet og går på
pension.
2015:
Maj:
Lone bliver vurderet til at have lidt 20 procents
erhvervsevnetab, og får tilkendt 77.885 kroner.
2016:
FOA tilbyder Lone hjælp til at søge sagen genoptaget.
2017:
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring ændrer afgørelsen, og
Lones erhvervsevnetab forhøjes til 65 procent, da skaden var grunden til, at
Lone gik på pension. Lone får tilkendt yderligere 181.569
kroner.