Annonce

Gitte Hejberg

Debat 

Leder: Stressramte skal have mulighed for at rejse sig efter sygdom 


Den suverænt største årsag til opsigelse er sygdom, viser ny dokumentation fra FOA.

Annonce

En del FOA-medlemmer færdes på arbejdspladser, hvor flere samtidige sygemeldinger lægger et stort pres på de tilbageværende - og alt for få - raske kolleger, der risikerer at brænde sammen, skriver chefredaktør Gitte Hejberg. Jørgen True

Af Gitte Hejberg
Journalist

Annonce

For første gang nogensinde kan FOA nu dokumentere, hvorfor FOA-medlemmer bliver fyret – og den suverænt største opsigelses-årsag er sygdom. Flere af FOAs afdelinger rundt omkring i landet melder tilmed om et stærkt stigende antal syge medlemmer, der bliver afskediget.

Det er ikke mindst medarbejdere, der rammes af stress, der oplever, at arbejdsgiverne mister tålmodigheden og trækker fyringskortet. 

Selv om en sygemelding ikke kan beskytte mod opsigelse, kan situationen virke surrealistisk hård for de stressramte. Først er jobbet med til at gøre en syg, og derefter mister man selvsamme job, fordi man er syg.

Læs også: Sosu fik stress og en fyreseddel

Situationen kan fremstå fastlåst – for alle parter. En del FOA-medlemmer færdes på arbejdspladser, hvor flere samtidige sygemeldinger lægger et stort pres på de tilbageværende – og alt for få – raske kolleger, der risikerer at brænde sammen. De færreste kan i længden holde til et stort antal ekstra arbejdsopgaver, alt for få pusterum og følelsen af at gå på kompromis med sin faglighed. 

Læs også: Næsten hver anden fyreseddel skyldes sygdom

Tålmodigheden er blevet mindre. Ikke alle sygemeldte får chancen for at bevise, at de kan rejse sig efter lang og svær sygdom.

Det handler ikke om bevidst brutalitet. Årsagen er knappe ressourcer og stramme normeringer på arbejdspladserne, som ikke levner plads til, at netop raskmeldte medarbejdere kan få lov at køre på mindre kraft i en periode.

Det er værd at huske, når vi senere i år skal stemme til kommunalvalget, hvor det blandt andet kommer til at handle om flere hænder og anstændighed.

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev