Annonce

Dennis Kristensen

Debat 

Klumme: Velstand uden velfærd


Regeringens økonomiske plan er helt skæv. I stedet for at satse på mere privatisering burde politikerne lytte til danskernes ønske om bedre velfærd.

Annonce

De rigeste mangler ikke penge, men danskerne mangler service i den offentlige sektor. Kommunerne er stadig 35.000 ansatte bagud i forhold til situationen før finanskrisen, skriver FOAs formand, Dennis Kristensen. Jørgen True

Af Dennis Kristensen
Formand

Annonce

Jeg har i min tid ikke set et så ubehageligt udspil til fremtiden for den offentlige service. Jeg tænker på regeringens økonomiske plan for årene frem til 2025. Vi er netop kommet ud af en langvarig og dyb økonomisk krise, og nu, hvor opsvinget er i gang, burde vi kunne forvente et udspil, som satte fokus på, hvordan vi genopretter velfærden.

I stedet har regeringen præsenteret en plan, hvor den private sektor skal fylde betydeligt mere, og det offentlige skal på yderligere skrump. Væksten i de offentlige udgifter skal holdes helt nede på 0,3 procent. Det er minus-vækst, så det klodser. Vi får flere ældre, og derfor skulle den årlige vækst ligge på 1,1 procent blot for at holde det nuværende serviceniveau.

Regeringen kan godt forsøge at pakke forringelserne ind i påstande om, at de færre penge skal hentes hjem gennem effektiviseringer. Men den pædagogiske indsats i dagtilbuddene, plejen og omsorgen til den ældre, behandlingen af den syge og støtten til den udsatte handler om mennesker og relationer. Og relationer kræver tid. Relationer skabes ikke ved et samlebånd, hvor tempoet kan skrues op eller ned. Relationer skabes ansigt til ansigt mellem en borger og en professionel. Regeringens plan er et signal om, at de næste år vil stå i spareknivens og ikke i genopretningens tegn.

Relationer skabes ikke ved et samlebånd, hvor tempoet kan skrues op eller ned.

Dennis Kristensen, Formand

Det er godt nok barskt. Alle undersøgelser viser, at danskerne foretrækker øget velfærd frem for skattelettelser. De rigeste mangler ikke penge, men danskerne mangler service i den offentlige sektor. Kommunerne er stadig 35.000 ansatte bagud i forhold til situationen før finanskrisen. 

Samme dag, som regeringen lagde sin plan frem, dokumenterede de økonomiske vismænd, at det kan betale sig at investere i børnene, de syge og de svage – kort sagt i offentlig velfærd. Det gavner beskæftigelsen og samfundsøkonomien på sigt. Regeringen går den stik modsatte vej med forslaget om, at den offentlige sektor skal fylde mindre i den samlede økonomi. Regeringens plan er derfor en helt gal kur. Det er velstand uden velfærd. 

Klummen er bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev