Annonce

Dennis Kristensen

Debat 

Klumme: Civil march for Aleppo


Situationen i Syrien er en humanitær katastrofe. Det bør FOA som et af søsterforbundene til blandt andre sundhedsarbejdere i Syrien tage klart afstand fra, skriver forbundsformand Dennis Kristensen.

Annonce

Syriske kolleger kæmper for at redde liv midt under en humanitær katastrofe, hvor hospitaler og plejecentre bombes. FOA bør som et af søsterforbundene tage klar afstand, mener forbundsformand Dennis Kristensen.  Jørgen True

Af Dennis Kristensen
Formand

Annonce

For nylig var jeg ude at vandre i det sydlige Tyskland og Tjekkiet sammen med sektorformand Karen Stæhr. Det var ikke en almindelig vandretur, men en lille del af Civil March for Aleppo, som startede i Berlin med kurs mod den syriske by, da situationen for civile var mest håbløs.

Har kampene i Syrien noget med FOA at gøre? Det synes Karen og jeg. Vi er vidner til en humanitær katastrofe, og FOAs syriske kolleger i sundhedsvæsen og beredskab arbejder sammen med nødhjælpsarbejdere under helt urimelige vilkår for at redde liv og lindre smerte.

Hospitaler bombes på trods af, at Genevekonventionen forbyder at inddrage hospitaler i kampe. Det samme sker på sundhedscentre, plejecentre og i ambulancer. Det bør FOA som et af søsterforbundene til blandt andre sundhedsarbejdere i Syrien tage klart afstand fra.

FOAs syriske kolleger i sundhedsvæsen og beredskab arbejder sammen med nødhjælpsarbejdere under helt urimelige vilkår for at redde liv og lindre smerte.

Dennis Kristensen, formand
Jeg læste en beretning fra en engelsk Røde Kors-læge om evakueringen af mere end 100 mennesker fra et plejecenter i Aleppo. Det er uhyggelig læsning og så langt fra den danske debat om ældrepleje, som man overhovedet kan forestille sig.

Det tog Syrisk Røde Halvmåne og Internationalt Røde Kors to dage at få garantier fra de kæmpende parter, før de kunne køre ind i området. Imens døde tre mennesker på plejecentret.

De fik beboerne samt folk, der havde søgt tilflugt, og 6 forældreløse børn med, men måtte efterlade 18 mennesker – især psykisk syge. De ville ikke med og forstod næppe, at de befandt sig i en krigszone. Lægen kalder dem for de “allermest sårbare af de sårbare”. Her er slutningen af lægens beskrivelse:

“Det her handler ikke om, hvem der har ret, eller hvem der tager fejl. Heller ikke om, hvem der vinder eller taber. Det handler om mennesker af kød og blod. Levende væsener. De blødende, de døende, og dem der bliver forældreløse – hver eneste dag.”

Det budskab ville Karen og jeg gerne støtte på FOAs vegne. Selvom det kun blev et par etaper af den lange vej til Aleppo.

Klummen er også bragt i den trykte udgave af Fagbladet FOA

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev