Annonce

Kvinde på gang

Tema: Ytringsfrihed

Plejefirma trækker fyring af sosu tilbage


Social- og sundhedsassistent Hanne Staal bliver alligevel ikke fyret for kritik af rod i medicinhåndtering - men får stadig en advarsel. ”Urimeligt,” siger hun.

Annonce

FOA har hjulpet Hanne Staal med at få hendes arbejdsgiver Forenede Care til at trække en fyring tilbage.  Niels Åge Skovbo.

Af Marie Brynskov
Journalist

Annonce

Det private firma Forenede Care fyrer alligevel ikke 58-årige social- og sundhedsassistent Hanne Staal på grund af hendes kritik af medicinhåndteringen på Bøgeskovhus plejeboliger i Viby J. ved Aarhus sidste efterår.

Til gengæld får Hanne Staal, der også er tillidsrepræsentant, en advarsel, fordi firmaet mener, at Hanne Staal burde være kommet til dem med kritikken, før hun gik videre med den.

Læs også: Sosu står til fyring efter anmeldelse af medicin-rod i plejefirma

Det er ikke rimeligt, mener tillidsrepræsentanten.

”Jeg og andre sundhedsfaglige har utallige gange været inde på centerlederens kontor og fortalt om vores bekymring. Men tre uger senere er der stadig ikke sket noget. Hvad mere kan man så gøre?” siger Hanne Staal, der understreger, at hun aldrig har været ude efter enkeltpersoner eller arbejdsgiveren.

”Jeg har gjort min pligt i forhold til autorisationsloven og gjort opmærksom på forhold, der ikke var i orden og sagt: 'Vi har et problem – hvad gør vi?' Det har jeg pligt til – både juridisk og for at kunne se mig selv i øjnene fagligt,” siger hun.

Gik til embedslægen

I september 2016 skrev hun derfor til embedslægen, at hun gennem længere tid havde været bekymret over rod i medicinhåndteringen på centret. For eksempel medicinskemaer, der ikke blev opdateret rigtigt.

Hun har været sygemeldt i de tre måneder, der er gået, siden hun blev indstillet til fyring på grund af sagen, der har været ’en hård omgang’. Hun forstår godt, at ingen af hendes kolleger tør stå frem med kritik.

”Det er tydeligt, at hvis man ikke tier og samarbejder – så har man ikke noget arbejde. Det viser sagen. Men som ansatte bliver vi nødt til at gøre opmærksom på det, når vi ikke kan leve op til den kvalitetsstandard, som kommunen kræver, og ikke kan levere den service,  borgerne har krav på."

Læs også: Forsker: Flere plejeskandaler i vente efter Kongsgården

Sagen stopper ikke her

Formand for FOA Århus Inge Jensen Pedersen er tilfreds med, at opsigelsen er taget af bordet, men vil ikke acceptere, at Hanne Staal skal have en advarsel.

”Den sag kommer til at køre videre i det fagretslige system,” fastslår hun. Det kan tage op til et halvt år at få afgjort sagen.

”Vi må have en lovgivning, der sikrer, at privatansatte har den samme ytringsfrihed som offentligt ansatte, når de privatansatte udfører opgaver for en offentlig myndighed. Alt andet vil være urimeligt overfor ældre, børn og andre svage borgere, der kan have svært ved at klage selv,” siger hun.

Carsten Clement, koncerndirektør i Forenede Koncernen, ønsker ikke at udtale sig om personalesager og vil afvente afgørelsen af den faglige voldgift.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev