Annonce

En mand tager en kvinde på numsen i et køkken.

Tema: Vold i psykiatrien

Ansatte i psykiatrien bliver krænket seksuelt


Dokumenter fra Arbejdstilsyn og politi afslører, at ansatte på bosteder og psykiatriske hospitaler bliver krænket seksuelt. Helt uacceptabelt, mener FOA-sektorformand.

Annonce

Ansatte på bosteder og psykiatriske hospitaler er i flere tilfælde blevet udsat for gramseri, blufærdighedskrænkelser og seksuelle overgreb på jobbet. POLFOTO/David Høgsholt/Arkiv

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Ansatte i psykiatrien bliver flere steder udsat for blufærdighedskrænkelser, beføling af bryster samt egentlige forsøg på overgreb. Det viser Arbejdstilsynets nyeste tilsynsrapporter fra syv hospitaler fordelt over hele landet, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i. 
 
På to hospitalsafdelinger beskriver de ansatte til Arbejdstilsynet, hvordan de udover vold og trusler på livet bliver udsat for seksuelle krænkelser. 
 
“Det er helt uacceptabelt. Uanset om dem, der begår det er psykisk svage, så skal vi ikke acceptere at ansatte udsættes for seksuel chikane eller forsøg på seksuelle overgreb,” siger Karen Stæhr, formand for social- og sundhedssektoren i FOA.
 
 

Tog kvinde i skridtet

Ved en episode på Psykiatrisk Center Ballerup i efteråret 2016 optrådte en patient seksualiserende over for de ansatte. Bl.a. forsøgte patienten at trække bukserne af en kvindelig ansat, ‘samtidigt med, at han tager den ansatte i skridtet og siger, at han vil stikke en finger op i hende’, skriver Arbejdstilsynet om episoden. 
 
“Det her rejser igen spørgsmålet om, hvad det er for en psykiatri, vi gerne vil have. Hvis man vil skabe et trygt miljø for beboere og ansatte, så skal der afsættes langt flere penge til det her område,” siger Karen Stæhr.
 

Læs også: 5 tips til at forebygge vold på bosteder

Sker også på bosteder

Også i socialpsykiatrien udsættes især de kvindelige ansatte for seksuelle krænkelser. Det afslører en søgning på udvalgte ord i politiets journalliste over opkald fra seks bosteder i perioden 2010 til maj 2016, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i. 
 
På fire af bostederne var der enten registreret blufærdighedskrænkelser, seksuelle tilnærmelser eller egentlige overgreb på ansatte. De fleste af sagerne drejer sig om blotteri, verbale tilnærmelser samt berøring af bryster. Enkelte af sagerne er dog af mere grov karakter.
 
I en aktindsigt fra Anklagemyndigheden hos Midt - og Vestsjællands Politi kan man læse, hvordan en ansat på Lindegården i 2014 blev forfulgt af en beboer. Først tog han den ansatte på ballen, mens hun stod med andre beboere. Da hun var alene, sneg beboeren ind på hende og forsøgte at skubbe hende ind i medicinrummet, hvor han ‘forsøgte seksuelt overgreb’, og råbte ‘at han ville have sex med forurettede’, står der i anmeldelsesrapporten.
 

Alvorlige stressreaktioner

Forskning viser, at sundhedsprofessionelle bedre kan håndtere chikanen, når det kommer fra patienter frem for kollegaen, fortæller Annie Høgh, professor i psykologi på Københavns Universitet. Men sundhedsprofessionelle har også grænser, understreger hun.
 
“Det er jo fuldstændig grænseoverskridende og krænkende adfærd, som de ansatte udsættes for. Sker det gentagne gange, så risikerer de ansatte at udvikle alvorlige stressreaktioner,” siger Annie Høgh, som blandt andet forsker i sexchikane.
 
Mens ansvaret for bostederne primært ligger i kommunerne, så er regionerne ansvarlige for de ansattes sikkerhed på hospitalerne, skriver sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

”Jeg forventer, at regionerne og de enkelte sygehus- og afdelingsledelser som arbejdsgivere sikrer, at arbejdsforholdene for de ansatte er i orden, og at de følger op på Arbejdstilsynets afdækning af krænkelser og overgreb,” skriver sundhedsminister 
Ellen Trane Nørby (V) til Fagbladet FOA.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev