Annonce

Lup med ordet 'job' under glasset

Se om du vinder eller taber på nye dagpengeregler


Nyuddannede unge får dagpenge-lussing, hvis de ikke har børn. Til gengæld kaster regeringen redningskrans ud til arbejdsløse, der er ved at miste deres dagpengeret.

Annonce

Selvom mange nyuddannede FOA-medemmer leder med lys, lygte og måske lup efter et job, er det ikke altid, det lykkes at få et. Derfor er det katastrofalt, at nye dagpengeregler skærer i ydelsen til de nyuddannede, mener FOA. Colourbox

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Omkring 1.600 medlemmer af FOAs A-kasse mister næsten 2.000 kroner om måneden, efter at nye dagpengeregler er trådt i kraft fra 1. januar.

Det drejer sig om nyuddannede på den såkaldte dimittendsats. Her har ydelsen tidligere været 82 procent af dagpengesatsen, og den nedsættes nu til 71 ½ procent.

Nedskæringen i satsen sker dog kun for dimittender, der ikke har forsørgerpligt. Så har man børn under 18 år, sættes ydelsen ikke ned.

Læs mere om, hvordan du bliver berørt af de nye dagpengeregler 

Utilfredshed i FOA

Næstformand i FOA, Mona Striib, er stærkt utilfreds med, at mange FOA-medlemmer rammes af nedskæringen.

”Det er katastrofalt, og det bygger jo på en fejlvurdering af rang fra regeringens side, når den tror, at folk, der tager en uddannelse, spekulerer i at gå ledige,” siger hun.

Mona Striib frygter, at den nedsatte sats kan ramme endnu flere, og at en del kan ende på kontanthjælp, fordi de ikke kan betale udgiften til A-kassen.

”Fuldtidsjob og anstændige deltidsjob hænger ikke på træerne lige i øjeblikket for vores nyuddannede medlemmer. Og mange vil måske spørge sig selv, om det overhovedet kan betale sig at være medlem af en A-kasse.”

Forlænget dagpengeret er nødløsning

En anden af de nye dagpengeregler, der gælder fra årsskiftet, giver arbejdsløse mulighed for at forlænge dagpengeperioden, hvis de har haft arbejde inden for de to år, som perioden rækker.

Dagpengeperioden vil kunne forlænges med de løntimer, man har haft, og løntimer er arbejdstimer, som man har fået løn for. Én løntime giver ret til to ekstra timer på dagpenge, og den mulighed kan hjælpe en række FOA-medlemmer, der ellers stod til at miste deres dagpengeret.

FOAs A-kasse vurderer, at cirka 100 medlemmer alene i januar måned vil kunne bevare dagpengeretten, fordi de har løntimer i deres dagpengeperiode.

”Det er positivt, at man på den måde kan forlænge sin dagpengeret, men det er en nødløsning. For det handler selvfølgelig om at komme i ordinært arbejde. Og FOA har stillet krav til de kommunale og regionale arbejdsgivere om at få styr på ansættelsesformerne. Alt for mange ansættes i dag på timeløn og i alt for små timetal,” siger Mona Striib.

Sådan kan du bruge dine løntimer

Løntimer er arbejdstimer, som du har fået løn for, og har du haft ordinært arbejde, siden du startede med at få dagpenge, kan du med de nye dagpengeregler bruge dine løntimer på tre måder:

* Du kan bruge dem til at forlænge din dagpengeret med op til 1 år.

* Du kan gemme timerne, til du har timer nok til en ny 2-årig dagpengeperiode.

* Du kan gemme nogle af timerne og bruge resten til at forlænge dagpengeperioden.

Kilde: FOAs A-kasse

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev