Annonce

Kvinde beskytter sig med armene

9 gode råd: Sådan forebygger I vold på jobbet


Hvis I oplever vold og trusler på jobbet, er det vigtigt at tale om det og have fokus på det. Fagbladet FOA har samlet ni råd til, hvad du og dine kolleger kan gøre for at forebygge hændelserne.

Annonce

Det er vigtigt, at du og dine kolleger taler om vold og trusler, hvis I oplever det på arbejdspladsen. Få her ni råd til, hvad I kan gøre for at forebygge episoderne. Colourbox

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

1. Tal om vold og trusler

Diskutér hvordan I opfatter og oplever vold og trusler i jeres arbejde. Så er det meget lettere for dig og dine kolleger at vurdere, hvornår I har oplevet noget, der skal indberettes.

2. Del erfaringer

Brug jeres erfaringer og observationer til at vurdere en borgers tilstand. Tal løbende om det, da det gør det lettere for jer at forudse alvorlige situationer. Sæt det for eksempel på som fast punkt på jeres møder. Især nyansatte, elever og praktikanter udsættes for vold og trusler, fordi de ikke har lige så meget erfaring. Derfor er det vigtigt, at I hjælper hinanden med at vurdere borgerens tilstand.

3. Fælles ansvar 

Du kan ikke forebygge vold og trusler alene. Det skal ske i et samarbejde mellem dig, dine kolleger, ledelsen og offentlige instanser. Ledelsen har det overordnede ansvar, så søg støtte hos din leder eller arbejdsmiljørepræsentanten, hvis du har været udsat for vold eller trusler, så der kan blive taget hånd om det. 

4. Hav fokus på faglig udvikling 

Vold og trusler opstår ofte, når medarbejderen og borgeren ikke har samme forståelse af situationen. Du kan bruge din faglighed til at undgå mange af den slags situationer ved at hjælpe borgeren med at håndtere sine frustrationer. Overvej, om I medarbejdere har de rette kompetencer, og tal med lederen eller tillidsrepræsentanten om jeres mulighed for at styrke jeres faglighed med efteruddannelse eller systematisk supervision.

5. Inddrag borgeren

En borger, der føler sig inddraget, vil også have større tillid til dig. Husk derfor at tale med borgeren om, hvordan du kan hjælpe bedst muligt. 

6. Gør rammerne trygge

Vær opmærksom på, hvor du er i situationer, når risikoen for vold og trusler kan være stor. Tænk på, hvor samtaler og møder med borgere eller pårørende foregår, og hvem der deltager, så du ikke er alene, hvis du føler dig utryg. 

7. Registrér vold

Registrering af vold og trusler er en god måde at få styr på hændelserne og tage ved lære af dem. Det kan give et overblik over omfanget, og i hvilke situationer vold og trusler særligt sker. Samtidig kan det gøre jer i bedre stand til at forudse, når en konflikt er på vej og til at undgå, at den eskalerer.

8. Pas på sproget

Oplever I mange episoder med vold og trusler på arbejdspladsen, kan I hurtigt komme til at tænke, at ‘sådan er det bare her’. Hvis I tænker sådan, risikerer I, at jeres grænser skrider, og at det, der i går var uacceptabelt, i dag bliver et normalt arbejdsvilkår. Vær derfor opmærksomme på, hvordan I taler om vold og trusler, så I ikke taler episoderne ned.

9. Følg regler og retningslinjer

Arbejdstilsynet laver regler og vejledninger om forebyggelse af vold. Derudover skal offentlige arbejdspladser også udarbejde retningslinjer. Tjek op på dem, så du ved, hvad du skal gøre, hvis ulykken sker. Er du i tvivl, så tal med din arbejdsmiljørepræsentant eller lokale FOA-afdeling.

FOA hjælper, hvis du oplever vold eller trusler

  • Kontakt straks din lokale FOA-afdeling, hvis du oplever vold og trusler. Afdelingen kan hjælpe dig med at vurdere, om hændelsen skal anmeldes. Anmeldelsen til politiet skal ske inden for 72 timer efter episoden.
  • Hvis hændelsen bliver anmeldt til politiet, vil du modtage en indkaldelse om at vidne i retten. Hvis du selv har været udsat for vold eller trusler, har du krav på at få tilkendt en bistandsadvokat. Her kan FOA hjælpe dig med det juridiske, hvis du ønsker det.
  • En advokat fra Arbejdsskadeteamet i FOA vil holde formøder med dig, følge med dig i retten, hjælpe dig med at kræve erstatning og efterfølgende tage sig af behandlingen i erstatningsnævnet. 
  • Det er vigtigt, du kontakter din lokale FOA-afdeling så tidligt som muligt, så du kan få den bedst mulige hjælp.

 Kilde: FOAs Arbejdsskadeteam

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev