Mange FOA-medlemmer er grundigt trætte oven på en typisk arbejdsdag. Fem procent er helt udmattede’ og 37 procent er ’meget trætte’. Det viser en ny medlemsundersøgelse fra FOA.
De faggrupper, der oplever den stærkeste træthed er social- og sundhedspersonale, pædagoger og pædagogmedhjælpere og ansatte inden for køkken og rengøring.
Disse faggrupper er da også mere trætte end den gennemsnitlige dansker efter en arbejdsdag. Det fremgår af den store undersøgelse af ”Arbejdsmiljø og Helbred i Danmark 2012-20”, hvor Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) hvert andet år interviewer ansatte på mange forskellige arbejdsområder.
Øget risiko for helbredet
Andreas Holtermann, der er professor ved NFA, vurderer ligeledes, at FOA-medlemmernes træthedsniveau er højt, og han peger på, at udtalt træthed kan være en forløber for andre problemer.
”Ansatte, der ikke kan komme sig over trætheden i fritiden og henover natten, har en øget risiko for, at deres helbred påvirkes negativt og dermed for sygefravær, siger Andreas Holtermann til Fagbladet FOA.
Han understreger, at træthed ikke i sig selv er et problem, hvis man får hvilet tilstrækkeligt efter arbejdet og får en god nats søvn. Det bliver det først, hvis man ikke får hvilet nok.
Nogle grupper er mere udsatte
Bestemte grupper bliver typisk mere trætte end andre, og de skal være særligt opmærksomme på, hvor vigtigt det er, at man bliver restitueret inden en ny arbejdsdag.
”Faggrupper med fysisk krævende arbejde, som for eksempel går og står det meste af arbejdstiden, har løftearbejde eller arbejder meget med foroverbøjet ryg, bliver naturligt nok mest trætte. Men ens fysiske formåen og livsstil, for eksempel overvægt og rygning, har også betydning for, hvor træt man bliver efter arbejde,” siger Andreas Holtermann.
Brug for fokus på arbejdsmiljøet
Kun to procent af FOAs medlemmer kan efter en arbejdsdag sige, at de ikke er trætte. De høje træthedstal er derfor også anledning til, at arbejdspladserne kigger arbejdsmiljøet efter i sømmene, mener Morten Bisgaard, der er arbejdsmiljøkonsulent i FOA.
”Tilbagevendende træthed i kroppen kan være en god grund til at tage en snak med sin arbejdsmiljørepræsentant eller sin leder og få ny fokus på det fysiske arbejdsmiljø i APV’en.”
Det er også vigtigt at holde sine pauser og bruge de tekniske hjælpemidler, der er til rådighed, fastslår Morten Bisgaard, og han råder endvidere til opmærksomhed på, hvor systematisk trætheden melder sig.
”Vi kan alle opleve forbigående træthed. Men en konstant træthed i kroppen kan indikere, at man ikke når at komme sig ovenpå en dag med hårdt fysisk arbejde. Og så løber man en risiko for at pådrage sig skader, fordi kroppen ikke så godt kan stå imod de belastninger, den udsættes for.”