Annonce

John Gravsen foran et træ

Tema: Arbejdsskade

John fik over 600.000 efter kræft på jobbet


Asbest på jobbet gav 65-årige John Gravsen kræft. Med FOAs hjælp har han nu efter mange års kamp fået anerkendt sin sygdom som arbejdsskade. 

Annonce

Da John Gravsen fik konstateret lungehindekræft, var han ikke klar over, at han havde været udsat for asbest på jobbet. Niels Åge Skovbo

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Annonce

Da John Gravsen i 2010 får lægens besked om, at han har lungehindekræft, undrer han sig. Sygdommen kan kun komme, hvis man har været udsat for asbest, fortæller lægen. Men John Gravsen arbejder som pædagogmedhjælper og har tidligere været kontorassistent på en foderfabrik. Her har han aldrig hørt, der skulle være asbest.
 
Det er først, da han taler med sine tidligere kolleger på foderfabrikken, at han finder ud af, at der var masser af asbest på fabrikken, fordi rørene var isoleret med såkaldt ‘kisulgur’.
 
"Når rørene gik i stykker, gik der noget tid, før de blev repareret. I mellemtiden stod de åbne. Og der færdedes jeg, når jeg skulle tale med fabriksarbejderne om, hvordan arbejdet skred frem," siger nu 65-årige John Gravsen.
 
Han anmelder sin sygdom til Arbejdsskadestyrelsen, men de afslår. Derefter klager han over afgørelsen, men får også afslag hos Ankestyrelsen. Da han et halvt år senere bliver opereret og erklæret rask, dropper han sagen, fordi han ikke orker at rode mere med det.

To år senere i 2013 kommer kræften tilbage. Her beslutter John Gravsen sammen med sin kone at tage kontakt til FOA for at få hjælp.
 
Hos FOA Aalborg tager sagsbehandler Ghita Elmo Andersen hans arbejdsskadesag op. I foråret 2016 bliver sagen anerkendt. John Gravsen får en godtgørelse på 642.800 kroner for varigt mén og en erstatning for 40 procent mistet erhvervsevne, som endnu ikke er endeligt fastlagt i kroner og øre. 
 
Anerkendelsen kommer, da Retslægerådet udtaler, at der ikke findes nogen nedre grænse for asbestudsættelse.
 
"Min sag viser, at lungehindekræft kan komme, selvom man ikke er i direkte kontakt med asbest og ikke engang har været klar over, at det var der," siger John Gravsen.
414

personer fik i perioden 2011-2015 anerkendt lungehindekræft som en arbejdsskade hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og har fået tilkendt erstatning. 

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring 

Havde opgivet uden hjælp

John Gravsen ville ikke have haft råd og energi til at køre sagen videre alene.
 
"Det har gjort en kæmpe forskel at få professionel hjælp fra FOA," siger han.
 
Især sagsbehandleren Ghita Elmo Andersen har været en stor hjælp. Hun har været i tæt kontakt med ham gennem hele forløbet, hjulpet med at besvare spørgeskemaer og fungeret som bindeled mellem ham og advokaten.
 
"Ghita brænder for det. Hun han udvist meget empati, så det har ikke bare har føltes som en støvet lovparagraf. Det betyder meget," siger John Gravsen.
 

Kan ikke bebrejde sig selv

I foråret 2016 får John Gravsen ikke blot anerkendt kræften som arbejdsskade. Han får også endnu et tilbagefald og har netop sluttet sin tredje kemobehandling. Denne gang med beskeden om, at lægerne ikke længere kan operere ham, og at kræften derfor er uhelbredelig.
 
Men med anerkendelsen af, at kræften er en arbejdsskade, føler han en form for lettelse.
 
"Jeg bliver ikke rask af afgørelsen, men nu har jeg fået ret i, at jeg ikke kan bebrejde mig selv for at have fået sygdommen. Jeg var simpelthen på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt."
 
Følg John Gravsens kamp for at få anerkendt sin lungehindekræft som arbejdsskade i tidslinjen:

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev