Annonce

Ambulance uden for Blåkærgård, hvor en ansat blev dræbt i 2012.

Tema: Vold i psykiatrien

Betjente og reddere bliver overfaldet og truet på bosteder


Dokumenter fra politiet afslører, at betjente, ambulancefolk og læger i flere tilfælde er blevet udsat for vold og trusler af sindslidende beboere på bosteder, hvor ansatte er blevet dræbt.

Annonce

En ambulance holder parkeret uden for det socialpsykiatriske bosted Blåkærgård, hvor en ansat blev dræbt i 2012. Netop under udrykningerne til bosteder risikerer både betjente, læger og ambulancefolk at blive overfaldet og truet af sindslidende beboere. Det viser en række aktindsigter hos politi og anklagemyndighed, som Fagbladet FOA har fået. Henning Bagger/Scanpix

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Når betjente, læger og ambulancepersonale rykker ud til socialpsykiatriske bosteder for at hjælpe ansatte og beboere, risikerer de at blive udsat for vold og trusler. 
 
Det viser en gennemgang af politiudrykninger til bostederne Blåkærgård, Ringbo, Saxenhøj og Lindegården, hvor i alt fem ansatte siden 2012 er blevet dræbt af psykisk syge beboere. 
 
Ved en episode fra Ringbo den 1. marts 2014 blev en politiassistent fra Københavns Vestegns Politi ‘sparket over skinnebenet og slået med en sandal i ansigtet’. Ved en anden episode fra Saxenhøj fra i år, truede en beboer betjentene med, ‘at han vil tage en pistol fra en politimand, og skyde hovedet af ham’.
 
Hos Politiforbundet bekræfter man, at de i stigende grad hører om betjente, der i mødet med psykisk syge bliver truet eller overfaldet.
 
“Det er ikke ualmindeligt, at betjentene bliver udsat for vold og trusler fra psykisk syge, fordi de oftere møder dem,” siger Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet.
 
Han fortæller, at vold og trusler fra psykisk syge kompliceres af, at betjentene er tilbageholdende med at anvende magt, der kan øge risikoen for den sindslidende går i panik og skader sig selv.
 
“Det betyder, at vi nogle gange sidder med en psykisk syg person uden håndjern på bagsædet af en patruljevogn, som pludselig reagerer. Der kan det gå galt,” siger Claus Oxfeldt.

Det er ikke kun betjentene, der udsættes for vold og trusler. Også sundhedspersonale, der er blevet tilkaldt af ansatte og beboere, har fået vold og trusler på livet på bostederne.
 
I begyndelsen af 2016 blev en læge truet af en beboer på Saxenhøj, som er det bosted, hvor en læge i 2014 blev knivdræbt af en psykisk syg beboer. I et notat om episoden skriver Sydsjællands- og Lollandfalsters Politi blandt andet, at ‘PER (person, red.) er svært psykisk syg, og der er tilkaldt lægevagt til ham. PER har truet med at gøre lægevagten fortræd, hvis han ikke får den rigtige hjælp’.
 
Også ambulancereddere er udsatte. Den 11. oktober 2015 blev en ambulance tilkaldt til en beboer på Lindegården, der havde ‘taget for mange stoffer. Ambulancepersonalet tør ikke gå ind til ham. Har truet personalet med tæsk, kniv og sakse’, står der i et journalnotat fra Midt- og Vestsjællands Politi.
  

Møder oftere psykisk syge

De seneste år er der sket en markant stigning i mennesker med psykisk sygdom i Danmark, ligesom antallet af retspsykiatriske patienter er eksploderet. En del af dem er hjemløse, og når de bliver syge, er ambulancefolk ofte nogle af de første, der møder dem.
 
“Der er ingen tvivl om, at der er flere psykisk syge og udsatte på gaden. Det er svært at sige, om vi oplever mere eller mindre vold fra denne gruppe, men jeg kan sige, at det er noget, vi oplever engang imellem,” siger Peter Olsen, fællestillidsrepræsentant for ambulancepersonalet i Region Hovedstaden. 
 
Han fortæller videre:
 
“Vi mærker også flere tvangsindlæggelser. Der oplever jævnligt vold og trusler, fordi det jo er noget, der sker ufrivilligt.”
 
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Indenrigs- og Socialminister Karen Ellemann (V). I en mail til Fagbladet FOA skriver ministerens pressefolk: 
 
“Vi må desværre meddele, at social- og indenrigsministeren ikke giver interview på nuværende tidspunkt, men hun meddeler, at en arbejdsgruppe er ved at se på forholdene på bosteder.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev