Annonce

Skygge af en hånd med en kniv.

Sosu-hjælper stukket med kniv


En social- og sundhedshjælper blev stukket med en kniv, da hun 7.30 onsdag morgen besøgte en psykisk ustabil kvinde.

Annonce

En sosu-hjælper fra hjemmeplejen i Varde blev stukket ned af en psykisk ustabil borger. Colourbox

Af Signe Højgaard
Journalist

Annonce

Opdateret med kommentar fra sektorformand Karen Stæhr. 

Det kunne være gået langt værre, da en 58-årig social- og sundhedshjælper onsdag morgen besøgte en 59-årig psykisk ustabil kvinde. Borgeren stak med en kniv ud efter og ramte social- og sundhedshjælperen.

Hun slap til al held fra overfaldet med overfladiske skrammer. Det skriver JydskeVestkysten.

Efterfølgende blev den 59-årige kvinde fremstillet i et grundlovsforhør og varetægtsfængslet i surrogat i fire uger, da kvinden ikke er egnet til at sidde i fængsel og kræver behandling.  

Psykologhjælp

Direktør for Social, Sundhed og Beskæftigelse Anette Bækgaard Jakobsen fra Varde Kommune oplyser over for avisen, at social- og sundhedshjælperen straks har fået tilbudt psykologhjælp.

"Vores erfaring er, at man bagefter kan blive rigtig forskrækket. Så vi anbefaler, at de snakker med en psykolog," siger Anette Bækgaard Jakobsen til JydskeVestkysten.  

Ifølge direktøren var der intet, der tydede på, at borgeren kunne finde på at udøve vold mod de ansatte.

"Hvis vi havde troet, at det var farligt, så havde vi gjort noget andet. Vi er meget kede af det skete, og vi vil kigge på, om vi kunne have forebygget det," siger Anette Bækgaard Jakobsen til JydskeVestkysten.

FOA: Helt uacceptabelt

Formand for social- og sundhedssektoren Karen Stæhr mindes ikke at have hørt om så alvorligt et overfald i hjemmeplejen før. Men hun hører fra flere medlemmer i hjemmeplejen, at de mærker, at der er nedlagt mange sengepladser i psykiatrien, hvor borgerne i stedet bliver behandlet i eget hjem.

"Jeg hører fra vores medlemmer, at der er sket en ændring i de borgere, de kommer ud hos. Vi har tit talt om, at sosu-hjælperne ofte ikke ved, hvad der venter dem bag den lukkede dør," siger hun til Fagbladet FOA.

Helt uacceptabelt

Hun peger på, at det mange steder er et problem, at sosu-hjælperne på grund af tidspres ofte ikke har nok informationer om de borgere, som de skal ind og hjælpe.

"Med den måde psykiatrien udvikler sig på, og hvis man ikke agerer på det, der sker, vil jeg være voldsomt bekymret for, at man ser flere tilfælde som dette. Det er helt uacceptabelt. Man skal ikke gå på arbejde og være bekymret for at komme helskindet hjem," siger hun.   

Regeringen har lovet, at der kommer konkrete forslag til forbedringer af psykiatrien til august.

"Jeg synes, at der har været mange muligheder for at komme på banen tidligere. Der har været fem drab på fire år. Det er så forfærdeligt, at der skal drab til, før der er nogen, der vil agere og tage ansvar," siger Karen Stæhr.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev