Travlhed på jobbet kan være risikabelt. Det har social- og sundhedshjælper Dorte Bækholm erfaret på egen krop.
“Jeg hastede for nogle år siden ind til en blødende borger i et lille rækkehus og overså i farten en lavtsiddende tagrende. Jeg smadrede mine fortænder, mens mine briller på mirakuløs vis overlevede,” fortæller Dorte Bækholm.
Og hun er langtfra alene om at have oplevet en arbejdsulykke på grund af travlhed.
Tempo truer sikkerhed
Tværtimod er det travlhed, som flest FOA-medlemmer peger på, når de skal forklare, hvordan de har fået deres arbejdsskade. Lidt mere end hver tredje medarbejder i det offentlige, som har fået en arbejdsskade inden for de seneste ti år, mener, at ulykken skete på grund af travlhed. Det viser en ny undersøgelse blandt FOAs medlemmer.
“Vi ved fra forskning i sikkerhed, at der ofte er en modsætning mellem arbejdstempo og sikkerhed,” siger seniorforsker Johnny Dyreborg fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).
Travlhed er dog især et problem, hvis der er tale om opgaver, man skal tænke ekstra over.
“Forskning i sikkerhed viser, at både en uvant situation og højt tempo er risikofaktorer, og de to ting sammen øger risikoen stærkt,” siger Johnny Dyreborg.
Unge mest udsat
Unge og andre uerfarne ansatte har derfor større risiko for få arbejdsskader, når der er travlt på arbejdspladsen, end mere rutinerede kolleger, påpeger forskeren. Han mener, at ledere og medarbejdere må i dialog om, hvordan de undgår, at tidspresset bliver en barriere for sikkerheden.
Det er en anbefaling, som Inger Bolwinkel, forbundssekretær i FOA kan tilslutte sig:
“På mange arbejdspladser er der ikke tid til at tænke over tingene på grund af tempoet. En anden arbejdsrytme ville betyde færre ulykker.”