Annonce

Gangsti ned til bostedet Lindegården i Roskilde.

Tema: Vold i psykiatrien

Efter overfald: ”Hans øjne var helt sorte”

Sygemeldingerne tikker nu løbende ind fra ansatte på det psykiatriske bosted Lindegården, hvor endnu en beboer onsdag gik amok på ansatte. ”Vi kan ikke mere,” siger en ansat.

Annonce

10-12 medarbejdere ud af i alt 120 medarbejdere på bostedet Lindegården i Roskilde har meldt sig syge i direkte forlængelse af drabet på en social- og sundhedsassistent samt en voldsepisode forrige onsdag. Jørgen True

Af Ulla Gunge
Journalist

Annonce

Døre blev splittet fuldkommen ad. Ansatte kom i vejen. Blev kastet ned i gulvet. Klasket op på væggen. Fik slag og spark. Én fik en arm klemt hårdt i en tung dør.
Overvågningskameraets video viser de voldsomme scener, da en beboer på det socialpsykiatriske bosted Lindegården i Roskilde gik amok onsdag den 13. april.

I et psykotisk raserianfald overfaldt han tre medarbejdere, der siden måtte på skadestuen.
Kun fire dage forinden, forrige lørdag, deltog en stor del af bostedets ansatte i bisættelsen af deres kollega, sosu-assistenten Vivi Nielsen, der døde efter at være blevet stukket ned med en kniv i påsken.
 

Korthuset vælter 

Siden drabet har de ansatte i stor stil holdt fast i at gå på arbejde. Ikke mindst for beboernes skyld, siger de. Arbejdstilsynet har udstedt et strakspåbud om, at ingen må være alene i beboernes hus for at øge medarbejdernes sikkerhed.
 
Men det har med al tydelighed vist sig ikke at kunne skærme de ansatte fra farlige situationer. Overfaldet i sidste uge har derfor fået bægeret hos flere til at flyde over, og et stigende antal sygemeldinger havner nu på ledelsens bord.
 
“På et tidspunkt vælter hele korthuset. Vi kan ikke mere nu,” fortæller en ansat, der ønsker at være anonym og derfor optræder under navnet Sidsel.

Frygter det værste

Tre gange har hun siden Vivis død oplevet de ansattes overfaldsalarm gå i gang.
 
“Hver gang frygter man det værste. Jeg forventer ikke længere, at det bare er en spytklat eller en tilsvining, der venter. Eller nogen, der hamrer på en dør,” siger Sidsel.
 
Hun var selv tæt på voldsepisoden forrige onsdag. Hvori den farlige situation bestod, vidste hun ikke, da hun ilede afsted for at komme sine kolleger til undsætning. Derfor vidste hun heller ikke, at det var voldsmanden, da en beboer pludselig kom imod hende.
 
“Men jeg kunne godt se, at der var et eller andet. Hans øjne var helt sorte.” 

Mordere og seksualforbrydere

En aktindsigt i Arbejdstilsynets rapporter fra bostedet vidner om en voldsom hverdag. I de seneste syv måneder op til drabet på Vivi Nielsen blev der indberettet i alt 122 voldsepisoder eller trusler om vold. Tidligere samme dag måtte en ansat på skadestuen efter slag og spark i hovedet.
 
Ud over psykisk sygdom døjer flere beboere med et stofmisbrug. Flere og flere har fået behandlingsdomme for vold og anden kriminalitet. Blandt beboerne findes også morddømte og seksualforbrydere, skriver Arbejdstilsynet.
 
“Jeg ved godt, at det er sådan nogle mennesker, jeg omgås. Normalt stoler jeg på mig selv og min faglighed. Men nu er hånden blevet holdt over mig to gange. Jeg føler, jeg har haft en skytsengel på skulderen. Jeg stoler ikke på, at jeg kan blive ved at være så heldig,” fortæller Sidsel.
 

En knækket klippe

Hun overvejer selv, om hun vil fortsætte med at arbejde på Lindegården, hvor et stigende antal ansatte naturligt nok er tyndslidte rent følelsesmæssigt.
 
Den medarbejder, det gik hårdest ud over ved onsdagens overfald, var også den, der var på vagt sammen med Vivi Nielsen, da hun blev stukket ned. Hun er nu sygemeldt, og dét blev for Sidsel et wake up call.
 
“Hun er en af de stærkeste kvinder, vi har på Lindegården. En klippe i vores andres øjne. Da hun knækkede sammen, gik det op for mig, at nu er det for galt,” fortæller hun.
 

10-12 medarbejdere sygemeldt 

Ifølge centerchef på Lindegården Birger Jacobsen har 10 til 12 medarbejdere ud af 120 meldt sig syge i direkte forlængelse af drabet og onsdagens voldsepisode. Dertil kommer det sædvanlige sygefravær. Kombineret med Arbejdstilsynets strakspåbud om, at de ansatte skal være to og to sammen på arbejde hele tiden, gør sygemeldingerne til en ekstra stor udfordring.

“Påbuddet betyder sådan set, at vi skal opnormere. Når der samtidig sker sygemeldinger er det svært at få dagligdagen til at fungere. Vi skal selvfølgelig slå stillinger op, men selv hvis ansættelsesprocessen går hurtigt, går der ofte to måneder, før en nyansat kan starte. Folk skal måske også nå at sige op på et andet arbejde,” siger Birger Jacobsen.

Leder: Vikarer mikses med fastansatte

Lige nu dækker Lindegården sig primært ind med vikarer fra andre bosteder i Københavns Kommune og vikarbureauer. Vikarerne kender selvsagt ikke beboerne, eller deres behov og temperament, på samme vis som de fastansatte. Derfor bliver vikarer altid parret sammen med en af bocentrets fastansatte, forsikrer centerlederen.

“Vi tænker os om, så det ikke er to vikarer, der er sammen på arbejde, men at der altid er en rutineret, garvet medarbejder, som er inde i proceduren og inde i de forskellige personers aktuelle situation,” siger Birger Jacobsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev