Annonce

Tema: Demens

Dementes udflugter kan være livsfarlige


Syv ud af ti ansatte i ældreplejen har oplevet, at en dement borger er forsvundet inden for det seneste år. Ofte er borgernes liv i fare.

Annonce

Hver dag forsvinder tre demente borgere og må eftersøges af politiet. Det kan have fatale konsekvenser for borgerne, viser FOAs medlemsundersøgelse. Colourbox

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Det kan have fatale konsekvenser, når en dement borger forsvinder fra sit hjem.

Det viser FOAs seneste medlemsundersøgelse blandt ansatte i ældreplejen.

Omkring 70 procent svarer, at de inden for det seneste år har oplevet, at en dement er vandret væk uden at kunne finde hjem. Og ud af denne gruppe svarer knap hver femte, at situationen har været livstruende for borgeren.

Dødeligt udfald

Enkelte svarer, at de inden for det seneste år har oplevet, at en borger har mistet livet efter at have været forsvundet.

Selv om undersøgelsen ikke siger noget om, hvorvidt der er tale om ansatte på samme arbejdsplads og dermed samme borger, så er tallet alligevel foruroligende højt, mener formanden for FOAs Social- og Sundhedssektor Karen Stæhr.

“Resultaterne siger noget om, at ressourcerne ikke er fulgt med det stigende antal demente danskere. Der mangler personale, men også viden og tid til at udøve sin faglighed. Det er blandt andet det, vi arbejder for som en del af Demensalliancen,” siger Karen Stæhr til Fagbladet FOA.

Læs også: Sosu'er nu bedre rustet til at forstå demente

KL: Løsningen er teknologi og viden

I undersøgelsen peger én ud af tre ansatte på, at der ikke er tilstrækkelige tiltag for at forhindre dørsøgende demente i at forlade deres hjem og fare vild. Halvdelen vurderer, at det skyldes for få hænder, mens hver tredje mener, det skyldes manglende teknologi.

KL afviser, at flere hænder løser problemet.

“Jeg kan godt forstå, at personalet har det svært, når demente borgere vandrer. Men løsningen er ikke at mandsopdække personen med mere personale, men derimod at sikre teknologiske tiltag og mere viden om demens,” siger chefkonsulent i KL Karen Marie Myrndorff.

Læs også: Seks kommuner viser vejen for demente

Så mange demente forsvinder

Tre demente personer forlader hver dag deres hjem og er væk så længe væk, at politiet må inddrages i en eftersøgning. Det svarer til 1.000 politieftersøgninger om året. I 2014 mistede 15 personer livet efter have været forsvundet. Alzheimerforeningen har endnu ikke opgjort tallet for 2015.

Kilde: Alzheimerforeningen

Det arbejder Demensalliancen for

En række organisationer – deriblandt FOA og resten af Demensalliancen – er blevet inddraget i arbejdet med at udvikle en national demenshandleplan, som forventes at ligge klar til efteråret. Handleplanen vil løbe frem til år 2025, og der er foreløbigt afsat 470 millioner kroner til formålet. Demensalliancen arbejder for:

  • Færre personer med demens og flere leveår til demente

  • Bedre udredning af demente

  • Bedre liv for personer med demens

  • Mere viden om demens

Kilde: www.demensalliancen.dk


Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev