Annonce

Portrætfoto af Irene Budtz

Irene var døden nær på jobbet


Irene Budtz mistede det ene øje og fik ar på sjælen, da hun blev stukket 12 gange af en beboer på et bosted for psykisk syge misbrugere.

Annonce

Irene lever otte år efter, hun blev stukket ned på jobbet, hver dag med følgerne efter overfaldet. Det ene øje er erstattet med et glasøje, hun har føleforstyrrelser, og bliver stadig meget angst, hvis folk nærmer sig bagfra.        Jørgen True

Af Signe Højgaard
Journalist

Annonce

Social- og sundhedsassistent Irene Budtz er på nattevagt med en enkelt kollega på bostedet Lunden i Brøndby, da hun bliver overfaldet af en skizofren misbruger. Hun når at se, at den psykisk syge mand har en blank genstand i hånden, inden han får overmandet hende bagfra med et kvælertag.

“I har taget mine børns sjæle,” råber den psykisk syge mand.

Irenes kollega råber til manden for at distrahere ham. Det virker kortvarigt. Den sindssyge mand slipper sit greb i Irene Budtz.

Stikker begge ansatte ned

Manden kaster sig i stedet over Irenes kollega. Irene Budtz når at se, at han stikker kollegaen et par gange, inden hun forsøger at komme ud. Lyden af håndtaget får manden til at sætte i fuldt spring efter Irene Budtz. Han overmander hende i sneen udenfor, hvor han stikker hende 12 gange.

I et forsøg på at få manden til at standse, tager Irene Budtz armene væk fra sit ansigt, kigger ham direkte i øjnene og skælder ham ud.

Mister et øje

Han giver hende et sidste stik direkte i øjet, som får hende til at besvime. Da hun vågner igen, må hun kæmpe for at få hjælp. Hun har ingen alarm – kun en trådløs telefon, som ikke virker udendørs. Heldigvis har hun for en sikkerheds skyld altid sin egen mobiltelefon på sig.

“Mine fingre lignede sprængte pølser,” fortæller Irene Budtz. En del af stikkene ramte hende i hovedet. Resten ramte hende i armene eller hænderne. På alarmcentralen har de svært ved at tro hendes ord. Hun må flere gange insistere på, at der bliver sendt politi og ambulancer.

For meget gik galt

Alt for mange ting gik galt, da Irene Budtz var på sin sidste nattevagt den 7. marts 2006. Udover den manglende alarm, fik Irene Budtz ikke at vide, at beboeren, der overfaldt hende, også havde truet en kollega på livet i weekenden op til overfaldet.

Derudover havde hun flere gange gjort opmærksom på, at hun var meget i tvivl, om manden, der overfaldt hende, tog sin medicin. Han havde i forvejen en behandlingsdom for vold.

Udgang efter et år

Irene Budtz har fået en erstatning på i alt godt 2,8 millioner kroner for blandt andet varige mén på 50 procent og et erhvervsevnetab på 25 procent. Hun har i dag glasøje, føleforstyrrelser i armene og en finger, der lever sit eget liv. Derudover har hun det stadig meget svært med folk, der nærmer sig bagfra, og hun bliver hurtigere udmattet.

“De kunne have givet mig flere hundrede millioner kroner. Det kan ikke gøres op i penge. Jeg kan ikke arbejde inden for det fag, jeg har været i, siden jeg var 18 år, og jeg har svært ved at finde et job, fordi jeg har brug for, at der bliver taget en række hensyn,” siger Irene Budtz.

Hun er godkendt til et fleksjob på 15 timer om ugen, men går i dag ledig. Manden, der overfaldt Irene Budtz, blev dømt for drabsforsøg og fik en behandlingsdom på ubestemt tid. Allerede et år efter dommen, fik manden lov til at komme på udgang.

“Det virker som om, at man tager større hensyn til voldsmanden end til offeret,” siger Irene Budtz.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev