Annonce

Tema: Sygdom

Truet af opsigelse under sygdom? Sådan er du stillet


Flere bliver opsagt under sygdom, viser opgørelse. Her er, hvad du selv, din arbejdsgiver og din fagforening bør gøre i tilfælde af langtidssygemelding.

Annonce

Langtidssygemeldte kan være i stor risiko for at blive opsagt, viser erfaringer fra FOA SOSU. Colourbox

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Antallet af ansatte, der bliver opsagt under sygdom, er steget de seneste år.

Især reformen af sygedagpenge i 2014 har fået antallet af opsigelser til at eksplodere. En medarbejder, der er sygemeldt mere end 22 uger, kan nemlig koste den offentlige arbejdsgiver cirka 7000 kroner mere om måneden.

FOA SOSU i København har opgjort antallet af opsigelser grundet sygdom i første halvår af 2015 og sammenlignet tallet med samme periode i de forgangne år.

Tredobling af opsigelser

I årene 2012 og 2013 lå antallet på 33, mens tallet i 2014 faldt til 19. I første halvår af 2015 var antallet af opsigelser grundet sygdom steget til 100. I alt har afdelingen 15.500 medlemmer.

Ifølge næstformand i FOA SOSU Mari-Ann Petersen udvikler de såkaldte obligatoriske sygefraværssamtaler eller omsorgssamtaler sig ofte til en tjenstlig samtale, altså en trussel om fyring.

”Her bør tillidsrepræsentanten gribe ind, for en sygefraværssamtale bør ikke være en trussel, men tværtimod en støtte til den sygemeldte. Som langtidssygemeldt er man i en sårbar situation, og derfor har vi stor fokus på opsigelser grundet sygdom,” siger Mari-Ann Petersen til Fagbladet FOA.

Tæt relation med TR

Hun tilføjer, at det i sygeforløbet er vigtigt at holde en tæt relation til sin tillidsrepræsentant, da vedkommende kender arbejdspladsens sygefraværspolitik. Politikken kan nemlig variere fra arbejdsplads til arbejdsplads og fra kommune til kommune.

”Så vidt muligt samarbejder tillidsrepræsentanten og fastholdelsesteamet i den lokale FOA-afdeling om at forhindre en opsigelse og nå frem til løsning. Det kan være en omplacering, et skånejob eller et fleksjob. Det er dog blevet sværere at finde en løsning med den enkelte arbejdsplads,” erkender Mari-Ann Petersen.

Ender det med en opsigelse, tager A-kassen over. Her kan det dreje sig om at finde et fleksjob på en anden arbejdsplads.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev