Annonce

Fotografi af et kvindeben med forbinding på

Tema: Arbejdsskade

Nye i job kommer mere til skade


Som ny på jobbet er du i langt større fare for knubs sammenlignet med dine erfarne kollegaer. 

Annonce

Hårdere fysiske arbejdsopgaver for nyansatte er en af årsagerne til flere ulykker blandt denne gruppe, siger forsker.    Colourbox

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Nyansatte kommer mere til skade end erfarne kollegaer.

Det viser blandt andet nye tal fra Region Midtjylland. I regionen blev der sidste år anmeldt 1907 arbejdsulykker. I 519 af tilfældene var det en medarbejder med mindre end et års ansættelse, som kom til skade. Til sammenligning kom personale med ti års erfaring ud for en ulykke 34 gange.

Mønsteret fra regionen gør sig gældende i hele landet, fortæller forsker i arbejdsulykker og sikkerhed Johnny Dyreborg ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

"Inden for de første tre måneder af ansættelsen har du en betydeligt større risiko for at komme til skade. Nyansatte har for eksempel typisk mere fysiske arbejdsopgaver, der er forbundet med højere risiko for ulykker,” siger han til Fagbladet FOA.

På lige fod med de erfarne

Et af de steder, hvor nyansatte rammes af ulykker, er psykiatrien. Det overrasker ikke formanden for FOA Psykiatri i Aarhus Jesper Priskorn.

”Der er ikke mulighed for at tage nye i hånden og lave mentorordninger i det omfang, som det er nødvendigt. I stedet bliver de kastet direkte ind i arbejdet på lige fod med erfarent personale efter kun ganske få dages introduktion,” siger han til Fagbladet FOA.

Men netop velfungerende mentorordninger er centrale for nyansattes sikkerhed, pointerer forsker Johnny Dyreborg. Derfor skal rammerne på arbejdet give nystartede mulighed for tilstrækkelig oplæring.

"Hvis du bliver 'kastet for hurtigt ud i tingene', forstået på den måde, at du ikke får specifik introduktion og viden om patienter eller beboere, så får du nogen knubs, som de erfarne ikke får. Du får måske ikke af vide, hvad du skal være opmærksom på, når du skal ind til hr. Hansen, som er senil og kan komme til at slå ud efter dig,” siger han.

Fokus på nyansatte

Hos Region Midtjylland er der fokus på at mindske overhyppigheden af ulykker blandt nyansatte, fortæller kontorchef for fysisk arbejdsmiljø Jonna Pedersen.

”Vi kan gøre det endnu bedre. Derfor har vi fået et skærpet fokus, men det nytter ikke noget kun at snakke om det, vi må også lægge handling bag. Og det arbejder man på forskellig vis med lokalt”, siger hun til Fagbladet FOA.

Blandt andet uddannes arbejdsmiljørepræsentanter til at have særligt fokus på nyansatte. Regionen er også ved at udvikle et nyt system til registrering af ulykker, så det i fremtiden bliver muligt at lave mere systematisk forebyggelse.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev