Annonce

Tema: Arbejdsskade

Sådan gør du, hvis du får en arbejdsskade


Det er blevet sværere at få anerkendt en arbejdsskade. Du kan dog forbedre dine muligheder, hvis du handler hurtigt. 

Annonce

Det er vigtigt at gå til lægen jævnligt, hvis du får en arbejdsskade. Så kan du nemmere bevise, hvor skaden stammer fra.   Colourbox

Af Josefine Boutrup
Journalist

Annonce

Skulle du være så uheldig at få en skade i forbindelse med dit arbejde, så er det blevet vanskeligere at få den anerkendt.

Arbejdsskadestyrelsen skærpede reglerne i 2013, og siden er antallet af anerkendte arbejdsskader faldet næsten 30 procent.  

Derfor er det vigtigt at tage skaden alvorligt med det samme, hvis uheldet er ude. Bevisbyrden ligger nemlig i høj grad på dine skuldre.

Særligt udsatte faggrupper

Du skal kunne bevise, at skaden er opstået på arbejdspladsen samt, at du straks har fået ondt, og at skaden er vedvarende.

Det er især skader som forstuvninger og forvridninger, der er påvirket af skærpelsen i Arbejdsskadestyrelsen. Det skyldes, at de ofte bliver vurderet til at gå over af sig selv. 

For mange af FOAs medlemmer er der derfor særlig grund til at være opmærksom. Skader som forstuvninger og forvridninger kan nemt opstå, når man arbejder med mennesker, hvor man ikke altid kan forudsige deres bevægelser.

Fire gode råd

Her er fire gode råd fra FOAs advokat Marlene Hother Gjedde om, hvad du skal gøre, hvis du har fået en arbejdsskade:
 • Kontakt lægen med det samme
  Får du en skade på dit arbejde, skal du ikke vente længere end to dage, inden du tager til lægen. Det gør det nemmere at bevise, at skaden stammer fra en hændelse på arbejdet. Dine gener skal beskrives i din journal den dag, du kommer til læge.
 • Fortæl det til din leder
  Det gælder om at få fortalt om din skade til din leder med det samme, således at den kan blive anmeldt til Arbejdsskadestyrelsen. Det er vigtigt at så mange som muligt ved, at du har fået en skade.
 • Gå til lægen med jævne mellemrum
  For at kunne bevise, at din skade er vedvarende, skal du blive ved med at gå til lægen med et mellemrum på maksimalt to uger. I den forbindelse er det godt at få en løbende snak med lægen om behandlinger og undersøgelser.
 • Sygemeld dig/ gå på nedsat tid
  Du skal ikke arbejde, hvis du har ondt. Det er vigtigt at snakke med din leder om det, så du i stedet kan komme på nedsat tid eller sygemelde dig. Det vil også gavne din sag, fordi der er oplysninger om, at du har været uarbejdsdygtig i perioden. 

Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev