Ketty Bach er natugle og kører rundt til kollegerne, der arbejder alene. Hun hjælper både med planlagte opgaver og træder til i akutte situationer.
Solgården, Thisted
Af
Britta Lundquist
Journalist
Der var stor bekymring over udsigten til alenearbejde og de konsekvenser, det ville få for arbejdsmiljøet, da besparelser førte til, at nattevagterne fra december skulle skæres ned fra to til en.
”Det fik os til at tale om, hvad der skal til, for at man er tryg i en nattevagt, og om behovet for faglig sparring,” siger områdeleder Annette Jensen, Solgården i Thisted Kommune, til Fagbladet FOA.
Her har de fundet en model, som nattevagterne er tilfredse med. De har indført ’natuglen’ – en sosu-kollega, der kører rundt til fire plejecentre og et bofællesskab. Normalt kommer natuglen ud til alle i løbet af natten, men er det nødvendigt, kan hun blive der, hvor der er mest brug for det.
Natuglen hjælper med beboere, man skal være to om, og træder til ved akutte situationer som fald, urolige beboere eller når der er en døende beboer.
Vi er der for at hjælpe
Social- og sundhedshjælper Ketty Bach er en af de tre natugler, der på skift er i vagt. Hun har arbejdet som nattevagt i ni år og kender de faglige udfordringer, der kan være om natten.
”Som natugle er jeg der for at hjælpe mine kolleger, både med de tunge beboere og for at støtte dem med faglig sparring. Forleden var der en beboer, der var meget udadreagerende, og så var jeg dér hele natten, men ellers kommer jeg rundt til alle,” siger hun til Fagbladet FOA.
Når det nu skal være, er det en god løsning
Social- og sundhedshjælper Anna Maskov er fast nattevagt på Solgården, og dermed en af dem, der i december oplevede, at der blev skåret ned fra to nattevagter til en.
”I starten var jeg ked af at skulle gå alene, og jeg synes, det ville være bedst med to, men når nu det skal være, så synes jeg, det er en god løsning med natuglen, og jeg føler mig ikke utryg,” siger hun til Fagbladet FOA.
Hun aftaler med natuglen, hvad hun skal have hjælp til i nattens løb, og ellers kan hun ringe og tilkalde hende, hvis der er behov for det.
”Det fungerer godt. For eksempel for nylig, hvor en beboer var faldet og havde slået sin arm. Så kunne jeg kalde natuglen ind, så jeg ikke stod alene med det,” siger Anna Maskov.
Natugle-ordningen blev i første omgang indført som et forsøg, men tilfredsheden blandt medarbejderne har været så stor, at den fortsætter.