Annonce

Færre nedslidte får ny start

Antallet af sygdomsramte og arbejdsskadede, der får revalidering, er næsten halveret på fem år. 

Annonce

Irene Carlslund-Nielsen måtte sige farvel til drømmejobbet som social- og sundhedsassistent efter en trafikulykke har givet hendes kroniske smerter. Hun har fået nej til ny uddannelse på revalidering.  Jørgen True

Af Kristine Jensen
Journalist

Annonce

Må du opgive dit fag på grund af en arbejdsskade eller nedslidning, kan revalidering være din chance til at komme tilbage i arbejde. Men antallet af borgere i revalidering er raslet ned med 46 procent på landsplan. I 2009 var 21.061 personer i revalidering, mens kun 11.463 var i revalidering i 2014, viser tal fra Jobindsats.dk.

Ifølge John Klausen, lektor i socialret på Aalborg Universitet, skyldes dele af nedgangen, at flere kan tage en uddannelse på SU, og at kontanthjælpsmodtagere kan få en uddannelse, uden at det sker gennem revalidering.

“Men en stor del af faldet kan kun forklares med, at nogle kommuner stort set er holdt op med at bruge revalidering. Der er meget stor kommunal variation i anvendelsen af revalidering og det betyder, at borgere, som står i samme situation, bliver behandlet markant forskelligt afhængig af, hvilken kommune de bor i,” siger han til Fagbladet FOA.

Tjek Danmarkskortet: Så mange får revalidering i din kommune

Irene fik nej

37-årige Irene Carlslund-Nielsen er en af de, der har fået nej til revalidering. Hun har opgivet arbejdet som social- og sundhedsassistent, da hun efter en trafikulykke lider af en uhelbredelig nerveskade, der hindrer tunge løft. Afslaget lød på, at hun ikke var i målgruppen for dem, der kan modtage revalidering.

“Du vil kunne bestride andre arbejdsfunktioner som for eksempel som visitator i ældreplejen, psykiatrien og pædagogmedhjælper, som du nu er i løntilskud som,” lød kommunens vurdering.

Den afgørelse, mener Irene ikke, at hun kan bruge til noget.

“Det er ofte ergoterapeuter eller sygeplejersker, der arbejder som visitator, og det kræver, at jeg tager en uddannelse inden for det. Derfor giver afslaget ikke mening,” siger  hun.

Guide: Sådan bliver du revalideret

Trænger til servicetjek

Hos Kommunernes Landsforening mener chefkonsulent Brian Siggaard ikke, at antallet af personer i revalidering skal op for enhver pris.

Han peger dog på, at reglerne for tildeling af revalidering er komplicerede. Det gør det svært for de enkelte sagsbehandlere i kommunen at vurdere, om en borger har ret til revalidering eller ej.

“Ordningen kunne derfor godt bruge et servicetjek, så det bliver mindre bureaukratisk at tildele revalidering. Det kan både være med til at øge brugen af revalidering og mindske forskellen mellem kommunerne,” siger han.

Læs mere om revalidering i Fagbladet FOA

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev