Annonce

Sommerhuskommuner oplever øget feriepres: I Blokhus har de fundet en løsning


I sommermånederne rykker danskerne ud i deres sommerhuse, og når plejekrævende borgere rykker ud, følger plejeopgaverne med. Det har Jammerbugt kommune taget konsekvensen af. 

Annonce

Om sommeren har sommerhuskommuner ekstra travlt. For når borgerne tager i sommerhus og medbringer et behov for hjælp i hjemmet med sig, så overgår plejeopgaverne fra hjemkommunen til sommerhuskommunen.   Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Der går én vej til Blokhus. Én eneste vej gennem klitterne til kystbyen, som hjemmeplejen skal dele med turister, der skal til og fra sommerhusene, stranden og Fårup Sommerland. 

"Der kan hurtigt opstå kø i sommermånederne," siger Christina Floor Holme, der er områdeleder i hjemme- og sygeplejen i Jammerbugt Kommune. 

Og kø betyder ventetider for medarbejderne i hjemmeplejen og plejekrævende borgere i sommerhusområderne i Blokhus og Hune. 

Derfor har man i Jammerbugt taget konsekvensen og rykket hjemmeplejen derud, hvor borgerne er.  

Læs også: Fagbladet FOAs ferieguide: 15 rabatter til familieferien

Afbræk fra hverdagen

Siden den 1. april i år har 12 medarbejdere i hjemmeplejen i Pandrup haft fast base på Torvet i Blokhus, hvorfra de meget nemmere kan nå borgeren på elcykel, skråne ind i sommerhuskvarterne på grusvejene og dermed kan give en langt bedre service til både fastboende og turister, der har brug for dem i en periode. For elcyklerne suser lige forbi bilerne, understreger Christina Floor Holme. 

"Vi har været vant til turister i mange år, så vi kan håndtere og gøre det, der skal til for de tilflyttere, der kommer til kommunen i ferierne. Derudover opruster vi med ferieafløsere og vikarer i perioden, så vi er godt dækket ind," siger Christina Floor Holme, der ser det som en del af opgaven i kommunen, netop fordi de er en sommerhuskommune. 

"Vores medarbejdere synes også, det er rigtig dejligt. Borgerne har sommerferie, de er glade og i godt humør, og derfor ser medarbejderne det som en positiv opgave og et lille afbræk i hverdagen. Nogle er der måske kun i dage, og der gælder det om en hurtig relationsdannelse og at kunne sætte sig hurtigt ind i deres behov, og hvad der er vigtigt for dem."

Læs også: Tilbagevendende problem: Plejepersonalet smelter i varme uniformer – igen

Nedjustering 

At store sommerhuskommuner får langt flere borgere at tage hånd om i sommermånederne – og dermed også kan opleve et øget pres – bekræfter flere kommuner over for mediet Socialmonitor. Blandt andet Odsherred Kommune, der er den kommune i landet, der huser flest sommerhuse, og som i den grad mærker et øget antal plejeopgaver, når plejekrævende borgere rykker ud i sommerhusene.

I en mail til Socialmonitor bekræfter, at de "at sommermånederne altid er udfordrende for både plejecentre og hjemme- og sygepleje". Og at kommunen derfor har implementeret et prioriteringsværktøj, der i nødsituationer og ud fra en konkret kan gøre det muligt at differentiere i den service, de tilbyder borgerne.  

Her er der en gul og en rød liste over opgaver, der kan eller skal vælges fra, når der er personalemangel. Opgaverne, der kan prioriteres imellem, tæller blandt andet rengøring, bad, skift af sengetøj og sygeplejeopgaver, som for eksempel kompressionsstrømper og sårskift. 

"Der har været ekstremt presset de seneste fire uger," siger en social- og sundhedshjælper i kommunen. 

"Vi har manglet vikarer, og jeg har oplevet, at der er blevet fjernet opgaver, blandt andet støttestrømper en enkelt gang," siger hun. 

Læs også: Trods sommerhede: Kun hver tiende har aftale om varmepause

Fra 300 til 700 hjemmeplejetimer

Også Gribskov Kommune oplevede sidste år at gå i nødberedskab. Derfor forberedte man sig i år ved at sikre en bedre bemanding og samtidig kiggede kritisk på de opgaver, der skulle løses.   

»Vi vurderer en ekstra gang, om der er sygeplejeindsatser hos konkrete borgere, der kan udføres mindre hyppigt: Kan vi for eksempel nøjes med at dispensere medicin hver fjerde uge i stedet for hver anden,« skriver direktøren for Social, Sundhed og Omsorg, Miriam Toft, i en mail til Seniormonitor.

I Syddjurs Kommune stiger antallet af hjemmeplejetimer markant i højsæsonen fra omkring 3-400 timer ugentligt til 6-700 timer, fortæller Wenche Maibritt Nykjær Hallstrøm, souschef i afdelingen for Sundhed og Ældre.

"Vi ved, at det sker hver sommer, så vi prøver at tage højde for det og se ind i, hvor mange ruter vi måtte øge sidste sommer. For i den periode, hvor mange medarbejdere holder fri, øger vi antallet af ruter, og så har vi endnu større behov for at rekruttere ferieafløsere, fordi det er et fag, som vi i forvejen har svært ved at rekruttere til,« siger hun til Socialmonitor. 

Overvejer at udvide ordningen 

Men i Jammerbugt Kommune fungerer ordningen så godt, så man overvejer at udvide ordningen til andre højtider som for eksempel jul og påske. 

"Indtil videre tænker vi at bruge det som en base, vi rykker ud til, når der er behov. Både sommer, påske, op til jul osv. Sådan lidt sæsonbetonet," siger Christina Floor Holme.  
For man er jo berettiget til pleje og omsorg i andre kommuner, når man tager på ferie, understreger hun. 

"Vi har jo også borgere i vores kommune, der tager til andre kommuner i ferier og højtider."

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev