Annonce

Lars står foran NFA

Professor slår fast: Disse faktorer bidrager til høj arbejdsglæde


Engagement og arbejdsglæde er to vigtige dele af arbejdslivet, men det er ikke noget, som alle automatisk oplever. Professor i sundt arbejdsliv, Lars Louis Andersen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, fortæller, hvordan det kan opnås.

Annonce

Lars Louis Andersen har forsket i arbejdsglæde, og hvilke ting der har særlig betydning for det. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, pressefoto

Af Stine Birgitte Andersen
Journalist

Annonce

Er du blandt dem, der arbejder med mennesker, er der stor sandsynlighed for, at du er glad for dit arbejde.
 
Det viser en ny undersøgelse lavet af professor fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Lars Louis Andersen, på baggrund af en særkørsel for Politiken. I undersøgelsen bliver der kigget på, i hvor høj grad danskere oplever engagement og arbejdsglæde i forbindelse med deres arbejde. 

Og særligt én bestemt arbejdstype lå højt.

”Vi kan se, at dem der ligger højt, er dem, der arbejder med andre mennesker,” fortæller Lars Louis Andersen.

De faggrupper, der ligger øverst på listen over høj arbejdsglæde, er henholdsvis læger, ledere, undervisere og forskere ved universiteter, dagplejere og børneomsorgsbeskæftigede, samt farmaceuter, tandlæger og dyrlæger.

Tilfredsstillende at gøre noget for andre

Lars Louis Andersen har nogle bud på, hvorfor det netop er disse grupper, der ligger højest.

”Hvis man arbejder med mennesker, har man mulighed for at få noget umiddelbar respons på sit arbejde. Det, at man kan se, at man gør noget godt for andre og gør noget, der kan hjælpe andre – det kan være tilfredsstillende i sig selv.”

Men det er ikke kun i en bestemt type jobs, at man kan opnå arbejdsglæde. Der er særligt tre faktorer, der spiller ind på, om man oplever højt engagement og arbejdsglæde på jobbet, forklarer Lars Louis Andersen.

Det drejer sig om anerkendelse, indflydelse og omgangskreds.

Hver især har disse tre faktorer en tydelig indvirkning på, om man oplever sit arbejdsliv som et positivt eller negativt sted at udføre sine arbejdsopgaver. 

”Anerkendelse i arbejdet kommer meget gennem andre mennesker. Enten direkte eller indirekte. Man føler, at man er en del af et team. At man er noget eller bidrager med noget, som har værdi,” siger Lars Louis Andersen.

Desuden er det væsentligt, om man oplever at have indflydelse, forklarer Lars Louis Andersen.
 
”Indflydelse er vigtigt, fordi vi som mennesker har et basalt behov for frihed. Det gælder også den måde, vi arbejder på. Det kan give noget tilfredsstillelse, at man har indflydelse på, hvordan og hvornår man udfører sit arbejde.” 

Også de mennesker, vi arbejder sammen med, har betydning for vores arbejdsglæde, siger Lars Louis Andersen.

”De fleste mennesker vil opleve sig selv som sociale væsner. At man ikke bare lever i sin egen boble alene og i stedet er en del af et fællesskab.”

Læs også: Efteruddannelse giver større arbejdsglæde

Hvad kan man selv gøre for at opnå arbejdsglæde?
Hvis man står i en situation, hvor engagementet og arbejdsglæden ikke er høj, har Lars Louis Andersen nogle råd til, hvad du selv kan gøre. 

”Man kan tage en dialog med sin leder og kolleger om, hvordan miljøet er at befinde sig og arbejde i.” 

Han fastslår dog også, at ansvaret for et godt arbejdsmiljø, som udgangspunkt ikke kun ligger hos én selv.

”Man skal ikke tænke det sådan, at det er noget, man selv skal gøre. Man skal mere tænke, hvad man kan gøre på arbejdspladsen som gruppe,” siger Lars Louis Andersen og forklarer yderligere, at det godt kan være den enkelte medarbejder, der kan gøre de andre opmærksomme på det:

”Men forandringerne skal komme kollektivt.”

Hvis man stadig ikke føler arbejdsglæde, mener Lars Louis Andersen, at man så skal gøre sig tanker om, hvad der egentlig ligger til grunde for dette.

”Arbejdsglæde kan være defineret af både indholdet i arbejdet, og de mennesker man arbejder sammen med,” forklarer han.

Derfor kan løsningen ligge i at skifte fra det sted, man befinder sig, til et nyt.

Arbejdsglæde holder folk i jobbet

Det er dog ikke kun på den korte bane, at arbejdsglæde har sine fordele. Kigger man mere langsigtet, er der højere sandsynligheden for, at man fortsætter med at gå på arbejde i flere år efter pensionsalderen, hvis ens daglige gang på jobbet er præget af høj arbejdsglæde.

”Man er mere tilbøjelig til at blive på jobbet, når der er arbejdsglæde,” siger Lars Louis Andersen og tilføjer, at det kan have modsatte effekt, hvis der er mangel på samme. 

”Man trækker sig, når man får muligheden for at gå.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev