Annonce

Sosuassistenter på ouh foto heidi lundsgaard

Sygehus vil ansætte sosu-hjælpere - og det strømmer ind med ansøgninger

De store rekrutteringsudfordringer i sundhedsvæsenet får nu Nykøbing Falster Sygehus til at kigge mod social- og sundhedshjælpere. 

Annonce

På under to uger har Nykøbing Falster Sygehus fået næsten 50 ansøgninger fra social- og sundhedshjælpere. Heidi Lundsgaard / arkivfoto

Af Simone Kjølbye-Dam
Journalist

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

På Nykøbing Falster Sygehus har der været exceptionelt travlt. Her har social- og sundhedsassistenterne såvel som sygeplejerskerne løbet ekstra stærkt, fordi det er vanskeligt at ansætte tilstrækkeligt med medarbejdere.
 
Nu tænker sygehuset i nye baner og vil ansætte social- og sundhedshjælpere. Det er det 'oplagte valg', lyder det fra Inge Paamejer, sygeplejefaglig vicedirektør på Nykøbing Falster Sygehus.
 
"Jeg er overbevist om, at problemstillingen vi i Nykøbing Falster har stået i i rigtig lang tid, og som de andre sygehuse også står i, ikke kommer til at blive løst foreløbig ved at tænke i traditionelle løsninger. Derfor inviterer vi nu social- og sundhedshjælperne ind på afdelingerne," siger vicedirektøren.
 
I sit jobopslag skriver regionen, at Nykøbing Falster Sygehus er det første i landet til at rekruttere social- og sundhedshjælpere. I alt er håbet at ansætte omkring 10 sosu-hjælpere fordelt på to afdelinger, og meget tyder på, at det lykkes. På under to uger er der kommet knap 50 ansøgninger, og det overgår alle andre jobopslag, fortæller Inge Paamejer. 
 
"Normalt bliver vi glade, hvis der kommer nogle enkelte ansøgninger ind. Ofte kan det tælles på én hånd. Men her er der virkelig tale om en stor interesse. Det er jo helt fantastisk," siger hun.
 

Øget interesse for uddannelsen 

De social- og sundhedshjælpere, der bliver ansat, skal alle igennem et ‘stringent’ opkvalificeringsprogram, så de får styr på sygehuset og deres arbejdsopgaver. 
 
“Det skal jo være sådan, at det bliver oplevet som en hjælp for alle parter, at der bliver ansat social- og sundhedshjælpere,” siger Inge Paamejer og fortsætter:

“Derfor er vi også meget specifikke i hvilke opgaver, social- og sundhedshjælperne kan løse, så der ikke kan herske nogen tvivl – hverken for de nye eller for deres kolleger i teamet – om hvilke opgaver og hvilket ansvar, de har.

Inge Paamejer håber desuden, at de nye karrieremuligheder kan være med til at få øjnene op for uddannelsen til social- og sundhedshjælper:

“Vi inviterer nu en faggruppe ind på sygehuset, som ikke har haft arbejdsgang der før. Og jeg håber, at det kan være med til at vække en interesse for uddannelsen, så flere i fremtiden får lyst til at søge ind på den.“

Nyt incitament for hjælperne

I FOA Guldborgsund er afdelingsformand Bodil Marker positivt stemt omkring social- og sundhedshjælpernes nye mulighed for at blive ansat på et sygehus. Men det skaber også udfordringer, siger afdelingsformanden: 
 
“Det er det første sygehus, hvor man vil ansætte hjælpere, og det kræver, at man på de enkelte afdelinger finder ud af, hvordan man kan bruge den nye faggruppe. Og så er det jo en gruppe uden autorisation, som skal arbejde under andres autorisation. Det skal man finde en løsning på. Men i takt med, at man lærer hinanden at kende, tror jeg, at man vil opdage, at der er mange opgaver i sygehusvæsenet, som social- og sundhedshjælperne kan være med til at løse,” siger Bodil Marker. 
 
Afdelingsformanden er samtidig bevidst om, at det kan forstærke de massive rekruttingsudfordringer på ældreområdet i kommunerne. 
 
“Det er selvfølgelig en bekymring. For det er klart, at hvis en gruppe af de gode, garvede social- og sundhedshjælpere vælger at søge ud på sygehuset, så vokser problemet med at få uddannet arbejdskraft på ældreområdet,” siger Bodil Marker og tilføjer: 
 
“Men det må ikke være det, der bremser folks mulighed for at udvikle sig i ens fag. Hjælperne har ikke de samme karrieremuligheder som assistenterne, og det her kan være med til at give dem nye og spændende muligheder.” 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev