Annonce

Billede af kvinde på elcykel

Så meget forbedrer elcyklen din sundhed: 5 ting du skal tjekke inden køb

Elcyklen er sundere end sit rygte. Vi cykler oftere og længere med strøm, og alt tyder på, at det sænker risikoen for diabetes, hjerte-kar-sygdom og fedme.

Annonce

Selv om det føles, som om at du har fået evig medvind på cykelstierne, når du kører på el-cykel, så tyder norsk forskning på, at du stadig har de samme sundhedsfordele som på en gammeldags jernhest. Scanpix/Thomas Borberg

Af Jonna Toft
Journalist

Annonce

Selvom batteriet betyder, at der ikke skal stampes så hårdt i pedalerne, ser elcykling ud til at give god motion og højne sundheden. 

Et norsk studie har overrasket forskerne, fordi det viser, at elcyklisters energiforbrug er 8,5 gange større end ved hvile, mens almindelige cyklisters energiforbrug er 10,9 gange større.

Forskellen er altså ikke så stor. Forsøgspersonerne skulle cykle, som om de var på vej til arbejde, og på elcykel brugte de 51 procent af deres maksimale iltoptagelse, mens de på almindelig cykel brugte 58 procent. 

Tæller som 30 minutters daglig fysisk aktivitet

Der er ikke lavet store undersøgelser af sundhedseffekten af elcykling endnu, men ifølge adjunkt Lars Østergaard fra Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, indikerer den norske undersøgelse, at selvom et batteri hjælper cyklen på vej, får cyklisten formentlig en række sundhedsfordele ved at cykle: 

“Når folk cykler på almindelig cykel, får de lavere BMI, bedre kondition, og de sænker risikoen for hjerte-kar-sygdom og diabetes. Man kan forvente, at sundheden også forbedres på elcykel, hvis cykelturen erstatter en tur i bil eller bus, for eksempel i forbindelse med pendling til arbejde,” siger han og tilføjer, at selvom man først begynder at cykle til job som 55-60-årig, nedsættes risikoen for diabetes betragteligt.

Cykelture på elcykel giver ifølge det norske studie motion nok til, at de tæller med i de 30 minutters daglig fysisk aktivitet, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

5 ting du skal overveje inden køb

  • Skal du køre langt?
  • Skal cyklen lastes tungt?
  • Skal du have en barnestol på?
  • Har du brug for lav indstigning?
  • Skal du kunne løfte cyklen?

Overvej batteriets størrelse
Batteriets kapacitet afgør, hvor langt du kan køre på en opladning. Men mange faktorer spiller ind: Din og bagagens vægt, terrænet og din egen indsats. Regn ikke med, at batteriet kan køre så langt på en opladning, som fabrikanten skriver. Måske skal du ombytte batteriet til et større.

5 ting du skal lægge mærke til på cyklen

  • Centermotor eller forhjulsmotor: Hvad føles bedst for dig?
  • Hvor meget larmer cyklen?
  • Hvordan føles det, når batteriet slår fra ved 25 km i timen?
  • Kan du køre på cyklen uden strøm?
  • Sidder du godt – også i lang tid?
Tjek servicen
Spørg til service og reparation hos din forhandler. Det er ikke givet, at han er ekspert i at reparere elcykler. Overvej, om du hellere vil købe cyklen hos en forhandler, der sælger mange forskellige typer elcykler eller måske hos en decideret elcykelbutik. Hos nogle forhandlere kan du låne en elcykel i for eksempel en uge. Der findes også dele-elcykelklubber, som måske opfylder dit behov. 

Kilde: Cyklistforbundet m.v.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev