Annonce

To mennesker - en mand og en dame - er ved at læsse paller med bøger ind i en lille kassevogn

Rådgivning letter arbejdet

Det slider hårdt på kroppen, hvis man ikke er opmærksom på sine arbejdsstillinger. Nyt kursus hjælper med at indarbejde nye vaner.

Annonce

I Intern Service Gladsaxe, som biblioteksbetjentene hører under, er de glade og stolte over deres nye og forbedrede arbejdsmiljø. Nu stiler de mod at blive arbejdsmiljøcertificeret. Jørgen True

Af Stine Mørkeberg
Journalist

Annonce

De transporterer tusindvis af bøger hver uge og stiller op til alt fra Medina-koncert til forfatter-foredrag. Men det slider hårdt på kroppen, hvis ikke man er opmærksom på sine arbejdsstillinger.

Derfor har biblioteksbetjentene i Intern Service Gladsaxe netop gennemgået et forløb med ergonomisk rådgivning – og indarbejdet nye vaner.

Ergonomi-kursus 

Den seneste arbejdspladsvurdering for Betjentservice i Gladsaxe Kommune viste behov for at afhjælpe uhensigtsmæssige løft, vrid, skub og træk. Derfor arrangerede leder Jes Clausen besøg af en ergoterapeut.

Biblioteksbetjentene fik sammen med kolleger fra andre afdelinger i Intern Service Gladsaxe undervisning to gange af tre timers varighed.

Tilbagemeldingerne var så gode, at kurset fremover bliver en fast del af uddannelsesplanen for betjentene og muligvis også for andre faggrupper. 

To mennesker - en mand og en dame - er ved at vende et tungt bord
Mere snak, tak. “Nu løfter vi,” siger Karin Vinther til Flemming Olsson, hvorefter de to spejler hinandens bevægelser og elegant får bordet vendt rundt. Kommunikation er vigtig, når to samarbejder om at løfte tungere ting. Ellers risikerer man, at den ene pludselig sætter den ene ende ned, og makkeren får et pludseligt ryk i muskler eller led. Jørgen True
En mand viser, hvordan man stiger ind i en kassevogn på den ergonomisk korrekte måde.
Næsen følger tæerne. Det bliver til rigtig mange ind- og udstigninger af bilen, når biblioteksbetjentene skiftes til at køre bøger og materialer ud til kommunens andre biblioteker og skoler. For at undgå skadelige vrid, skal næse og tæer hele tiden pege i samme retning. Her viser biblioteksbetjent Flemming Olsson hvordan. Jørgen True
En kvindelig biblioteksbetjent sætter stole op ved at skubbe i stedet for at løfte. Det sparer mange løft hver dag.
Sparer 50 løft. Stole og borde kan lige så godt skubbes på plads i stedet for at løftes – og faktisk ridser det ikke gulvene i bibliotekets arrangementssale, har betjentene erfaret. På den måde sparer de nemt omkring 50 løft på en dag, når de sætter op til for eksempel foredrag, koncerter og aftenskolearrangementer. Jørgen True
En mand  er ved at stable stole på en sækkevogn
Slut med høje tårne. Før stablede betjentene 14-15 stole ovenpå hinanden, når de skulle rydde væk efter arrangementer. Nu nøjes de med maksimalt ti og ofte mindre, som leder af ISG betjentservice Jes Clausen her. Det er nemlig ekstra belastende for kroppen at løfte over skulderhøjde. Jørgen True
To biblioteksbetjente - en mand og en kvinde - er ved at pakke bøger i kasser
Ingen bøger nederst. Betjentene tager ikke blot hensyn til egne arbejdsstillinger, men også til bibliotekarernes, når de pakker de bøger, som brugerne har reserveret udefra. Den nederste af de blå kasser på hver vogn skal altid være tom, så bibliotekarerne undgår at skulle bukke sig ned mange gange, når de pakker bøgerne ud på hylderne. Jørgen True
En kvindelig biblioteksbetjent skubber en pallevogn med bøger i kasser ude til en ventende kassevogn
Kun en vogn! Når bilen skal læsses med bøger til kommunens andre biblioteker, er det fristende at trille afsted med to vogne ad gangen. Men det er Karin Vinther og de andre biblioteksbetjente holdt op med, efter de har fundet ud af, at det giver et usundt vrid i kroppen. Jørgen True

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev