Forhandlingerne om en handels- og investeringsaftale mellem EU og USA vækker bekymring hos de 12 danske fagforbund, der er medlemmer af verdensorganisationen for offentligt ansatte, PSI. De 12 organisationer har derfor valgt at gøre opmærksom på aftalen i dag, der af PSI er udnævnt til verdensdag for offentlige tjenester.
Organisationernes bekymring går især på, at aftalen både kan svække demokratiet og medføre større magt til multinationale selskaber.
”I Danmark ønsker vi, at der sættes fokus på en velfungerende offentlig sektor som forudsætning for en effektiv og konkurrencedygtig privat sektor. Vi er nemlig ikke i mod fri handel, men vi er bekymrede, hvis det viser sig, at aftalen svækker demokratiet eller medfører større magt til multinationale selskaber,” siger Dennis Kristensen. Udover at være forbundsformand i FOA er han også talsmand for de 12 danske medlemsorganisationer af PSI.
Fokus på miljø og sociale forhold
”Aftalen må heller ikke underminere sociale- og miljømæssige fremskridt eller demokratiske principper. Og en handels- og investeringsaftale mellem EU og USA, der tilgodeser erhvervsliv og aktionærer på bekostning af arbejdstagere og forbrugere, er helt uacceptabel,” siger han.
De danske fagforbund peger på, at det amerikanske arbejdsmarked er mindre reguleret, har flere lavt betalte job, dårligere beskyttelse af arbejderne og svagere fagforeninger end i hovedparten af de europæiske lande:
”Derfor kan en handels- og investeringsaftale mellem EU og USA føre til, at de europæiske arbejdere og regeringer presses til at acceptere dårligere arbejdsforhold. Og derfor skal en eventuel aftale have klare henvisninger til Den internationale arbejdsorganisation ILOs kernekonventioner. Og den skal også have helt klare bestemmelser om arbejdstager-rettigheder – herunder retten til kollektive forhandlinger og retten til at organisere sig,” pointerer Dennis Kristensen.
Respekt for demokratiet
En eventuel aftale skal ifølge de 12 medlemsorganisationer respektere demokratiet og må ikke begrænse suveræne staters ret til at regulere og lovgive i forhold til f.eks. velfærd, uddannelse, sundhed, miljø, udlændingepolitik eller til at regulere arbejdsmarkedet.
”Aftalen må heller ikke give multinationale selskaber mulighed for at påvirke suveræne staters mulighed for selvbestemmelse og demokratisk kontrol,” understreger Dennis Kristensen og fortsætter:
”Af de papirer, der er offentliggjort i forbindelse med forhandlingerne, fremgår det, at områder, der er forhandlet til udlicitering, ikke kan tages tilbage i offentligt regi. Det er på ingen måder acceptabelt.”
Afstemning udsat
Den 10. juni udsatte EU-Parlamentet deres afstemning om aftalen med USA til november.
”Derfor opfordrer vi EU-Kommissionen til at udsætte forhandlingerne om aftalen, indtil Parlamentet har tilkendegivet sin holdning til de yderligere forhandlinger,” siger Dennis Kristensen.
”Grundlæggende mener vi, at en velfungerende offentlig sektor er forudsætningen for en effektiv privat sektor – og omvendt. Derfor ønsker vi, at der skal være stor demokratisk kontrol med, at der ikke udvikles investorbeskyttelsesregler, der på nogen måde kan knægte arbejdstagernes rettigheder eller hindre ordentlige arbejdsforhold,” pointerer han.
De danske medlemsorganisationer af PSI er: Danske Bioanalytikere, Metal, HK-Kommunal, HK-Stat, Hærens Konstabel og Korporal Forening, 3F, Socialpædagogernes Landsforbund, Serviceforbundet, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Sygeplejeråd, Offentligt Ansattes Organisationer og FOA.