Annonce

Fotografi af køkkenmedhjælper Ayse Yirtici og Jytte Hansen i gang med at træne sammen med fysioterapeut Thea Boel Jacobsen af fotograf Jørgen True

10 minutter gør en forskel


Træning med kollegerne i arbejdstiden er godt for både krop og arbejdsglæde, viser erfaringer fra en FOA-arbejdsplads.

Annonce

Køkkenmedhjælperne Ayse Yirtici (tv.) og Jytte Hansen til træning på arbejdet. Her får de sammen med kolleger fra køkkenet instruktion af fysioterapeut Thea Boel Jacobsen. Jørgen True

Af Britta Lundquist
Journalist

Annonce

Jytte Hansen kan lide, når de går til den under træningen. 36 års arbejde som køkkenmedhjælper har sat sine spor i kroppen, men det hjælper at træne.

”Jeg har slidgigt, og jeg kan mærke, det er alletiders at træne. Jeg får det bedre og bliver ikke så hurtigt forpustet. Og det er bedre at træne med kollegerne end derhjemme. Det er så kedeligt at træne alene,” siger hun til Fagbladet FOA.

Køkkenmedhjælper Ayse Yirtici er enig:

”Jeg kan mærke, det hjælper i skuldrene og benene. Og selvom jeg godt kan træne lidt selv, er det bedre, når vi er sammen.”

Sommetider kan arbejdet være så presset, at det kan være svært at bruge 10 minutter til træning, men så vidt muligt ”svigter vi aldrig,” fastslår Jytte Hansen og Ayse Yirtici.

Godt for trivslen

De er blandt de 1.310 medarbejdere på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, der i efteråret og foråret har taget imod tilbuddet om 10 minutters træning i arbejdstiden tre gange om ugen i ni uger.

Tilbuddet er en opfølgning på, at nogle af hospitalets kvindelige medarbejdere havde deltaget i en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA.

”Efter NFA-undersøgelsen spurgte mange, hvorfor det kun var kvinder og plejepersonale, der havde været med. Og så lykkedes det at få økonomi til, at fysioterapeut-studerende kunne være instruktører, så alle medarbejdere kunne få et tilbud om træning,” siger arbejdsmiljøkonsulent og fysioterapeut Anne Jacobsen til Fagbladet FOA.

”Det gør en forskel i arbejdsdagen med en aktiv pause, og det styrker trivslen og samværet,” konstaterer hun.

Træning med kolleger virker bedst

NFA-undersøgelsen, der inspirerede til tilbuddet, viser, at det er mest effektivt at træne sammen med kolleger på arbejdspladsen frem for derhjemme.

200 kvindelige medarbejdere fra tre hospitaler deltog i undersøgelsen. De havde forskellige grader af smerter i muskler og led, og de blev tilfældigt inddelt i to grupper, der skulle træne i 10 uger.

Den ene gruppe skulle træne med kollegerne i arbejdstiden og fik instruktion i øvelserne. Den anden gruppe skulle træne hjemme. Begge grupper fik målt muskelstyrke i ryggen, graden af smerter og brugen af smertestillende medicin før og efter de 10 uger.

Markante forbedringer

Resultaterne viste, at dem, der trænede på arbejdspladsen fik de mest markante forbedringer:

• Intensiteten af smerter blev nedsat med 27 procent
• Brugen af smertestillende medicin blev nedsat med 29 procent
• Muskelstyrken i ryggen blev øget med 9 procent.

De, der skulle træne hjemme, fik øget muskelstyrken med 5 procent. Men de havde også trænet mindre. Begge grupper blev anbefalet at træne fem gange 10 minutter om ugen. På arbejdspladsen gennemførte de i gennemsnit træning to gange om ugen, mens hjemmetræningen kun blev til en gang om ugen.

Læs mere om undersøgelsen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev