Annonce

Fhv forbundsformand Dennis Kristensen udgiver sine erindringer

Dennis Kristensen klar med en moppedreng af en erindringsbog: ”Ingen kommentarer”


Den 1. maj udgiver tidligere FOA-formand Dennis Kristensen bogen ’Opgør’. Den handler om ham selv og et langt liv som tillidsvalgt og kampen for at sætte medlemmerne i centrum.

Annonce

Selv om det er seks år siden, Dennis Kristensen blev pensioneret, følger han stadig med i FOAs liv. Her er han således fotograferet under sidste års kongres i Aalborg.  Rasmus Hargaard Breum

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Det er godt 20 år siden, Dennis Kristensen ramte rampelyset som nyvalgt formand for FOA.

Dengang arbejdede jeg på Ekstra Bladet og opdagede lige som mange af mine kolleger i dagspressen hurtigt, at ’ham dér Dennis’ var ret tilgængelig, altid stillede op og aldrig sagde ’ingen kommentarer’.

Det har ændret sig. Det opdagede jeg forleden, da jeg – nu som journalist på Fagbladet FOA – skulle have fat på ham igen. Denne gang for at tale om de erindringer, den nu 71 år gamle, forhenværende forbundsmand er på vej med.

Den ene dag skulle han hente et barnebarn. Den næste skulle han til optiker. Og så skulle han også lige i Silvan for at købe fire kroge.

Men det lykkedes at lande en aftale. Ligesom det også er lykkedes Dennis Kristensen at lande sin egen historie efter et langt tilløb og en hård fødsel.

Erindringerne var planlagt til at fylde 400 sider og udkomme i ét bind sidste sommer. Men endte med 1.166 sider fordelt over to bind, og det er, som Dennis Kristensen indrømmer med et grin, ’nok lidt voldsomt’.

”Det greb lidt om sig og fik sit eget liv undervejs,” siger han.

Fra barndom til pension

Oprindeligt var bogen tænkt som en gave til børnebørnene. Dennis Kristensen er netop blevet morfar for femte gang, og med bogen har han opfyldt ambitionen om at give dem et bedre indblik i de familiære rødder, end han selv har haft.

Men det er årene som tillidsvalgt – lige fra portørtiden på Herlev Hospital til de 16 år som formand for FOA – der fylder mest.

”Ja, jeg skriver om, hvad det er, der har præget ham Dennis fra barndom til pension. Men det kom nok til at handle lidt mere om fagbevægelsen end om mig – og hvad fagbevægelsens opgaver er set med mine øjne,” siger Dennis Kristensen.

Murstens-erindringerne har fået titlen ’Opgør’ og udkommer den 1. maj – på arbejdernes internationale kampdag.

I bogen bringer Dennis Kristensen os tæt på de mange overenskomstforhandlinger, han har deltaget i. Han genopfrisker også sit oprør mod pamperiet i fagbevægelsen.

Han tager os med bag kulisserne og fortæller om det indre liv i både FOA og LO.

Og han uddeler – selvfølgelig – også ris og ros til både politiske modstandere og faglige holdkammerater.

Medlemmerne i centrum

I det hele taget formår han at holde en rød tråd, der handler om det, som han så – og stadig ser – som den vigtigste opgave for en tillidsvalgt. Ikke mindst en forbundsformand: Respekten for medlemmerne.

”Hvis der er et område, hvor jeg kan kigge på mig selv med særlig tilfredshed, vil jeg fremhæve mit forsøg på at demonstrere, at fagbevægelsen kan være noget andet end den klassiske og meget hierarkisk opbyggede organisation, der lukker sig om sig selv,” svarer han på spørgsmålet om, hvor han selv mener at have sat det tydeligste fingeraftryk i sine år som FOA-formand.

”Det er medlemmernes organisation. Ikke bare i ord men også i praksis. Der synes jeg, vi kom en god bid af vejen, og der har jeg nikket til mig selv og sagt, at det sgu var et meget godt bidrag til den eksistenskamp, fagbevægelsen fører i disse årtier. Medlemmerne skal være i centrum. De skal opleve, at det stadig giver mening at være med i en fagbevægelse. At det stadig er muligt i fællesskab at gøre noget for sine egne vilkår.”

Medlemmerne skal være i centrum. De skal opleve, at det stadig giver mening at være med i en fagbevægelse

Dennis Kristensen, fhv. forbundsformand i FOA

I arbejdstøjet til det sidste

Dennis Kristensen sagde farvel til posten som formand i 2018 – nøjagtigt samtidig med afslutningen på et af de mest dramatiske overenskomst-forløb i nyere tid.

Mens FOA valgte Mona Striib som ny forbundsformand på en ekstraordinær kongres i Odense, befandt Dennis Kristensen sig i Forligsinstitutionen, hvor man satte sidste punktum på en ny aftale.

Derfor kunne han ikke holde den afskedstale til FOA, han havde planlagt. I stedet blev det – via videolink – til det, han i bogen omtaler som en ’farveltale frisk fra leveren’.

I dag er han glad for, at det foregik på den måde. At han populært sagt var i arbejdstøjet helt frem til målstregen.

”Jeg havde jo set andre, der havde pakket deres kontor ned og bare blev mindre og mindre interessante, før de skulle holde op. Så i virkeligheden var det en gave uden lige for mig at få lov til at være involveret lige til det sidste i stedet for at gå og hælde i flyttekasser,” siger Dennis Kristensen.

Hvad ville temaet være, hvis du stadig havde været FOA-formand og skulle holde talen 1. maj?

”Det vil ubetinget være udfordringerne til fremtidens velfærd. Der er i den grad grund til at være bekymret over, hvor vi er på vej hen. Jeg ser tendenser, der peger i retning af et helt andet velfærdssamfund, hvor det – ikke mindst anført af Moderaterne – handler om, at vi i stedet for at tage ansvar for hinanden i fællesskab, i højere grad skal tage ansvar for os selv.”

”Ingen kommentarer”

Dennis Kristensen skal nu i gang med at udbrede kendskabet til bogen – og har allerede optrådt i FOA1. Senere venter tilsvarende aftaler i blandt andet FOA Vestsjælland, FOA Nordjylland og pensionistklubben i FOA Midt- og Vestjylland.

Og han tager selvfølgelig ikke honorar til den slags møder i sit gamle forbund. Det vil, som han formulerer det, være imod hans ’ånd’.

Til allersidst vil jeg gerne vide, om du overhovedet kan sige ’ingen kommentarer’. Hvordan forholder du dig til det ønske?

”Ingen kommentarer.”

’Opgør’ kan bestilles hos danske boghandlere eller direkte hos forlaget Underskoven på forlaget@underskoven.dk. Prisen er samlet 450 kroner for den trykte udgave og 250 kroner for E-bogsudgaven.

Blå bog

* Født 13. februar 1953.

Uddannelse: Uddannet sygehusportør.

* I 1977 blev han tillidsrepræsentant og klubformand for portørerne på Amtssygehuset Herlev.

* I 1996 blev han afdelingsformand for FOA Afdeling 1, som dækker Københavns og Frederiksberg kommuner, Københavns Amt og de 18 kommuner i amtet og Hovedstadens Sygehusfællesskab.

* I 2002 blev han forbundsformand for FOA, Fag og Arbejde.

* Samme år blev han medlem af LO's daglige ledelse.

* I 2018 trådte han tilbage som forbundsformand.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev