Annonce

Kvinde forvirret over noget på computer

Tema: Din ferie

Husk det nu: Deltidsansatte skal selv ansøge om udbetaling af ferie


Mange deltidsansatte ved ikke, at de selv skal få deres arbejdsgiver til at udbetale deres femte ferieuge, hvis de ikke har afholdt den, inden nytår.

Annonce

Har du styr på din femte ferieuge som deltidsansat? Bliv opmærksom på faldgruben her. Colourbox

Af Sara Rested Suri
Journalist

Annonce

Hvis du er ansat til at arbejde mindre end 37 timer om ugen, kan du komme til at stå tilbage med en lang næse og nedslået mine den 1. januar.

Du risikerer nemlig, at dine feriepenge bliver indbetalt til en feriefond ved årsskiftet, hvis ikke du selv tager agens.

Men frygt ej.

Selvom regler om ferie, rettigheder og komplicerede optællingssystemer kan være en jungle at finde rundt i, har vi på Fagbladet FOA dissekeret feriereglerne, så du ikke behøver at gøre det.

Hvor meget ferie er du forpligtet til at holde hvert år?

Som udgangspunkt bør alle ansatte holde fire ugers ferie hvert år.

Det betyder, at du ikke kan overføre en eller flere af de fire uger til et andet ferieår. Det kan du kun, hvis du har været forhindret i at holde ferie for eksempel på grund af sygdom eller barsel. Du kan heller ikke få nogle af de fire ferieuger udbetalt i kroner og øre.

De fleste optjener dog mere ferie end fire uger. Og det er denne femte ferieuge, du selv er ansvarlig for at forvalte.

Hvad skal deltids- og nyansatte være særligt opmærksomme på?

Hvis du er ansat på mindre end 37 timer om ugen, eller hvis du ikke har været ansat hos den samme arbejdsgiver siden den 1. september 2022, skal du være særligt opmærksom.

Har du endnu ikke afholdt din femte ferieuge i løbet af 2023, kan du indgå en aftale med din arbejdsgiver om at overføre ferien til næste ferieafholdelsesperiode. Sker det ikke er du selv ansvarlig for skriftligt at ansøge din arbejdsgiver om at få den udbetalt i stedet.

Helt konkret findes der en blanket, hvor du skriftligt skal erklære til din arbejdsgiver, at du har ferie til gode ud over de fire obligatoriske uger.

Hvor skal jeg ansøge om at få udbetaling for min 5. ferieuge?

Skemaet, hvor du kan søge om at få udbetalt den optjente ferie, du endnu ikke har afholdt, findes på borger.dk.

Skemaet kan ved første øjekast virke uoverskueligt, så tag endelig fat i din lokale FOA-afdeling, hvis du har brug for hjælp til at udfylde det eller har nogle spørgsmål.

Skal du som fuldtidsansat også ansøge om at få udbetalt den ekstra ferie, du har til gode?

Nej, hvis du er ansat på 37 timer om ugen eller mere og har været ansat hos den samme arbejdsgiver siden 1. september 2022, får du automatisk udbetalt din tilgodehavende ferie med løn.

Alternativt kan du og din arbejdsgiver aftale at overføre din 5. ferieuge, så du kan holde ferien på et senere tidspunkt.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev