Som socialdemokratisk borgmester i Faaborg-Midtfyn var Hans Stavnsager en tilfreds mand, da han onsdag bød byrådets øvrige partier velkommen til det første forhandlingsmøde om budgettet for 2025.
Han kunne nemlig indlede mødet med at fortælle, at der var flere penge at gøre godt med end forventet, fordi kommunen forleden fik tilsagn om knap 74 millioner kroner i samlet ’fattighjælp’ fra staten.
Derfor var den omdelte liste over mulige besparelser ikke længere aktuel. En liste, der blandt andet handlede om nedskæringer på plejehjemmene, om dårligere uddannelse af social- og sundhedseleverne og om mulige lukninger af væresteder for socialt udsatte.
”2025 ser pludselig ud til at blive et fornuftigt år. Vi kan ikke aflyse alle besparelser, men nu har vi mulighed for at prioritere og udelade nogle af dem, der var med i vores katalog,” som Hans Stavnsager sagde til Fagbladet FOA før onsdagens budgetmøde.
Kolleger genkendte hans kritik
Den fynske borgmester ryddede forsiderne på landets aviser, da han i januar meddelte, at han ikke genopstiller som borgmester ved næste års kommunalvalg – og begrundede den beslutning med de vilkår, regeringen og Folketinget giver kommunerne for at levere ordentlig velfærd til borgerne.
Hans Stavnsagers utilfredshed blev ikke mindre, da Faaborg-Midtfyns først på sommeren gjorde økonomisk status.
Resultatet forskrækkede, for bundlinjen var nemlig blodrød.
Problemerne skyldtes blandt meget andet, at kommunen var blandt dem herhjemme, der havde mistet flest penge på det nye vurderingssystems beregninger af grundskylden.
Konsekvensen blev, at Faaborg-Midtfyn måtte søge statens pulje til vanskeligt stillede kommuner om 50 millioner kroner i akut fattighjælp.
Og så blæste borgmesteren i øvrigt på, at det var sommer og brugte i stedet tiden på at kontakte ministre, folketingsmedlemmer og forskellige embedsfolk.
”Jeg holdt nærmest ikke ferie, fordi jeg hele tiden prøvede at råbe dem op,” fortæller Hans Stavnsager.
I Faaborg-Midtfyn betyder det, at kommunen nu har udsigt til knap 74 millioner kroner ekstra – fordelt på fattighjælpen, den ekstraordinære håndsrækning og kompensationen for tabt grundskyld.
Hans Stavnsager er glad for det nye udgangspunkt. Men hæfter sig også ved, at regeringens håndsrækning foreløbig kun er etårig.”
”Det er både vores og andre kommuners udfordring, at vi ikke ved, om det fortsætter i 2026. Det gør det hele lidt besværligt,” siger borgmesteren.
- Bliver det en slikbutik eller en slagterforretning, du skal stå i spidsen for næste år?
Med respekt for, at der endnu ikke er enighed om budgettet for næste år håber Hans Stavnsager blandt meget andet, at den nye økonomiske virkelighed gør det muligt at fastholde den nuværende standard på plejehjemmene.
Det er der i hvert fald råd til nu, ligesom der også er penge til at holde fast i den særlige elevindsats, der betyder, at social- og sundhedseleverne i ældreplejen bør få en bedre uddannelse, fordi de ikke er omfattet af normeringen.
Til gengæld kan en forventet forringelse af rengøringen hjemme hos de ældre stadig blive aktuel – stadig med forbehold for at intet er forhandlet på plads endnu.
Derudover vil han også gerne gemme nogle af pengene som et ’budgetværn, så man – og i dette tilfælde hans efterfølger som borgmester – ikke skal starte helt fra bunden i 2026:
”Hvis vi har muligheden for det økonomisk, vil jeg gerne udjævne de mange udsving, vi oplever. Det ene år går det meget ned, det andet meget op. Det er jo noget af det, der også frustrerer medarbejderne. Det ene år fyrer vi, det næste gør vi ikke.”
Læs også: Nul minutter til at give piller: ”Det er provokerende”
Har flyttet regeringens opfattelse
Selv om det nu ser lysere ud end for nogle måneder siden, fortryder Hans Stavnsager ikke sin beslutning om at stoppe som borgmester. Men han er tilfreds med, at hans opråb ikke har været forgæves.
”Det er min oplevelse, at regeringen har fået en anden forståelse for de udfordringer, vi står med i kommunerne. At man ikke bare kan tage kommuner som et gennemsnit, men er nødt til at se på de konkrete uligheder, der er i den kommunale økonomi. Det var finansministerens fremlæggelse af finansloven forleden med til at understrege. Men det skal jeg jo ikke tage æren for, i hvert fald ikke alene.”
- Har finansministeren kommenteret din beslutning om at stoppe som borgmester – og din begrundelse for at gøre det?
”Nej, men det er der andre ministre, der har.”
- Er de glade for, at du ikke genopstiller?
”Ha ha. Njah, jeg tror, de er kede af det – og jeg tror også, nogle af dem mener det. Og der er menige folketingsmedlemmer, der også har givet udtryk for, at der er kommet en anden forståelse for kommunernes forhold.”
- Kan du afsløre, om du har hørt fra statsminister Mette Frederiksen?
”Hmmm… Ja, Mette har sagt, at hun personligt synes, det er ærgerligt, at jeg stopper. Jeg tror også, hun mener det. Men nu har vi også kendt hinanden, siden hun var DSU’er.”