Annonce

Max Højland Andersen får et kram efter at have fået sit bevis

Max er lige blevet færdiguddannet som sosu-assistent: ”Jeg er stolt. Det må alle godt se!”


”Der er brug for jer”, lød det i talerne, da 60 elever fra Social- og Sundhedsskolen Fyn i Odense var til dimission og blev fejret for at have bestået deres uddannelse som social- og sundhedsassistenter. 

Annonce

”Jeg er stolt af min uddannelse, og det må alle godt se. Jeg har taget en hel uddannelse og kæmpet i fire år. Det vil jeg gerne vise frem,” fortæller Max Højland Andersen, som netop er blevet færdiguddannet. Thomas Lekfeldt

Af Sofie Janerka
Journalist

Annonce

De hvide huer med lilla bånd får øjnene til at vende sig efter de ekstra ranke mennesker, der kommer gående ad gangene på Social- og Sundhedsskolen Fyn med retning mod auditoriet. Det er gjort klar til én af årets dimissioner. 75 social- og sundhedselever er blevet færdige og kan nu kalde sig social- og sundhedsassistenter.

Og det skal fejres.

Omkring 60 af dem er mødt op med familie, børn og venner til dimissionen – en god håndfuld af dem har valgt at sætte den karakteristiske hue med det lilla bånd på hovedet.

Én af dem er 21-årige Max Højland Andersen.

”Jeg er stolt af min uddannelse, og det må alle godt se. Jeg har taget en hel uddannelse og kæmpet i fire år. Det vil jeg gerne vise frem,” fortæller han. Han er også blevet stoppet i supermarkedet af et ægtepar, som ville høre hvilken uddannelse, som gav det lilla bånd.

Max Højland Andersen og hans kæreste Iben Glasdam (til højre for ham) er begge stolte over deres fag og over at have færdiggjort deres uddannelse. Max har valgt at vise det til hele verden ved at købe en studenterhue med det lilla bånd. Iben købte ikke huen, men har sidenhen fortrudt.
Max Højland Andersen og hans kæreste Iben Glasdam (til højre for ham) er begge stolte over deres fag og over at have færdiggjort deres uddannelse. Max har valgt at vise det til hele verden ved at købe en studenterhue med det lilla bånd. Iben købte ikke huen, men har sidenhen fortrudt. Thomas Lekfeldt
Han er til dimission sammen med sin kæreste Iben Glasdam. De har gået på samme hold på uddannelsen og er blevet kærester undervejs. Det sker åbenbart ofte for de mandlige sosu-elever – at de også finder en kæreste under deres uddannelse, fortæller de grinende.
Iben Glasdam valgte ikke at købe en hue, men hun har faktisk fortrudt det:

”Jeg har ikke lyst til at blive stoppet på gaden, derfor valgte jeg den ikke. Men vi har talt sammen på holdet om, at vi faktisk er en del, som fortryder det. Vi ville også gerne vise den og vores stolthed frem. Jeg ville jo ikke behøve at gå igennem hele byen med den,” siger hun.

De har begge fået arbejde – han i hjemmeplejen i Nyborg og hun på et friplejehjem i Nyborg.

: Mange af de færdiguddannede Social-og Sundhedsassistenter fik blomster og gaver fra familie og venner i forbindelse med dimensionen
Mete Knudsen havde både familie og en god veninde med sig til dimissionen. Hun er stolt over sin uddannelse og glæder sig til at komme ud og bruge sin faglighed. Hun sætter også stor pris på, at skolen har arrangeret en dimissionsfest for eleverne, så de bliver fejret og får sagt tak for nu til hinanden. Thomas Lekfeldt 

Velkommen til verdens bedste fag

Dimissionen er en festdag, hvor der er flere talere. Blandt andet har alle lærere sammen lavet en video, hvor de sender hilsner til den årgang social- og sundhedsassistenter, som begyndte i 2021 og hurtigt lærte at teste hinanden og sig selv for corona – og som mødte hinanden første gang på skærmen i online-undervisning. Der var store smil – ønsker om held og lykke og tak for mange gode timer sammen i undervisningssituationerne.

Uddannelsesleder Pernille Bausager Rhode har også nogle bevingede ord til eleverne:

”Det er en stor milepæl, I står overfor og som er fyldt med stolthed og glæde. Velkommen til verdens bedste fag. Der er brug for jer! Sundhedsvæsenet står og venter på at få endnu et kuld færdiguddannede assistenter ud og arbejde. Vi er stolte over at sende jer derud,” sagde hun.

Helle Eriksen er i dag 52 år og nyuddannet Social- og sunhedsassistent. Hun har tidligere arbejdet som klinisk fotograf på sygehuset, men job og funktion er nedlagt. Derfor søgte hun ind som social- og sundhedsassistent, fordi hun vidste der ville være jobsikkerhed fremover. Hun har været glad for uddannelsestiden og fællesskabet på holdet – hvor unge og ældre har haft et godt fællesskab
Helle Eriksen er i dag 52 år og nyuddannet Social- og sunhedsassistent. Hun har tidligere arbejdet som klinisk fotograf på sygehuset, men job og funktion er nedlagt. Derfor søgte hun ind som social- og sundhedsassistent, fordi hun vidste der ville være jobsikkerhed fremover. Hun har været glad for uddannelsestiden og fællesskabet på holdet – hvor unge og ældre har haft et godt fællesskab. Thomas Lekfeldt 
Et godt fællesskab og et broget hold
Et særligt punkt er, at eleverne får muligheden for at tale til hele årgangen. En mulighed Helle Eriksen blandt andre tager imod.

Hun begyndte på uddannelsen, da hun var i slutningen af 40’erne, da hendes job og funktion som klinisk fotograf på sygehuset var blevet nedlagt. Hun gik efter at blive sosu-assistent, da hun allerede kendte til faget og vidste, at der ville være jobmuligheder. Men hun var alligevel ængstelig, da hun gik ind ad døren:

”Jeg var spændt og bange for at være ”hende den gamle”. Men det var en stor lettelse at opdage, at jeg slet ikke var den ældste. Jeg faldt hurtigt til og har haft et godt fællesskab på uddannelsen, tak for det,” sagde hun henvendt til sine holdkammerater.

Hun er nu ansat i hjemmeplejen i Nordfyns Kommune, og er begyndt med det samme efter endt eksamen.

SOSU-skolerne

De danske Social- og Sundhedsskoler dimitterede i alt 6609 færdiguddannede elever i 2023. De fordelte sig på:

  • 2905 Social- og sundhedsassistenter
  • 2771 Social- og sundhedshjælpere
  • 933 Pædagogisk assistenter

Eleverne i Odense fik ikke uddelt eksamensbeviser under dimissionen, men kan hente det i deres digitale postkasse på Borger.dk. De fik overrakt et brev fra skolen og en del elever gaver fra de kommuner, de er uddannet fra. Eksempelvis fik alle elever, der er uddannet fra Odense Kommune en gaveæske med HC Andersens samlede eventyr.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev