Annonce

Sosu-ass elever - arkiv til artikel om uddannelse

Ny aftale: Vil igen belønne uddannelse med flere dagpenge


Fra 1. juli genindføres muligheden for, at arbejdsløse giver sig selv et uddannelsesmæssigt løft på 110 procent i dagpenge. Se her, hvad du skal gøre.

Annonce

Sosu-fagene er blandt dem, hvor der er størst mangel på faglært arbejdskraft. Og nu bliver det igen muligt at tage de uddannelser på en forhøjet dagpengesats. Arkivfoto // Heidi Lundsgaard

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Med et meget stort flertal har Folketinget netop vedtaget at give ledige muligheden for at opkvalificere sig på 110 procent i dagpenge.

Tilbuddet retter sig mod arbejdsløse, der er over 30 år og er ufaglærte eller har en forældet erhvervsuddannelse. Derudover er det et krav, at man går i gang med en erhvervsuddannelse inden for et af de fag, hvor der er mangel på arbejdskraft.

Ordningen er en kopi af en tilsvarende mulighed, som blev aftalt i årene med corona – og var gældende fra august 2020 og frem til udgangen af 2022. I de knap to et halvt år var der tæt på 2.800 arbejdsløse, der greb muligheden.

Listen over de erhvervsuddannelser, der er omfattet af ordningen, tæller blandt andet de to sosu-fag samt uddannelserne til serviceassistent og rengøringstekniker. De fag var også med i årene 2020-2022, og den gang var der cirka en tredjedel, der brugte muligheden til at gå sosu-vejen.

Læs også: Tina blev fyret på grund af corona: Nu uddanner hun sig til social- og sundhedsassistent

Håber, mange har modet

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) motiverer beslutningen med, at det skal være mere økonomisk attraktivt at blive faglært, selv om man er midt i livet med de forpligtelser, det fører med sig.

”Jeg håber, det her giver flere mod på at vælge den faglærte vej,” siger hun og fremhæver plejehjem og industrivirksomheder som to områder, hvor der er behov for uddannede medarbejdere.

”Det er nødvendigt med mere faglært arbejdskraft for at komme i mål med den grønne omstilling og have personale nok i vores velfærdssamfund,” siger hun.

Ordningen gælder frem til nytår.

Sådan fungerer ordningen

Du skal være over 30 år for at opnå 110 procent dagpenge.

Du skal være på dagpenge.

Du skal være ufaglært eller have en forældet, faglært erhvervsuddannelse

Du skal gå i gang med en uddannelse, hvor der er mangel på arbejdskraft. Inden for de områder, FOA organiserer, gælder det blandt andre rengøringstekniker, serviceassistent, social- og sundhedshjælper samt social- og sundhedsassistent.

Hvis du i løbet af i år er gået i gang med et uddannelsesforløb, kan du overgå til 110 procent dagpenge med virkning fra 1. juli, hvis du i øvrigt opfylder betingelserne.

Kilde: bm.dk

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev