Annonce

demo

Tema: Kampen om store bededag

Demonstration for bevaring af store bededag: Se, hvordan du kan komme med


Søndag den 5. februar fra klokken 14:00 til 16:00 inviterer en samlet fagbevægelse til demonstration på Christiansborg Slotsplads i København for at vise modstand mod politikernes lovforslag om at afskaffe store bededag som helligdag. Læs her, hvordan du som FOA-medlem kan komme gratis med bus til København.

Annonce

Flere end 400.000 har allerede skrevet under på underskriftindsamlingen for bevarelsen af store bededag. Du kan skrive under på www.besvarstorebededag.dk Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

”Vi vil ikke finde os i deres tyveri af vores fridag, mens man også fjerner kompensation for de lønmodtagere, der arbejder på store bededag. Og vi vil slet ikke finde os i, at de blander sig i vores arbejdstid og angriber den danske aftalemodel.”

Sådan lyder det fra formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard i den invitation, hun og FH på vegne af en samlet fagbevægelse har sendt ud.

Demonstrationen løber af stablen fra klokken 14:00 til 16:00 søndag den 5. februar på Christiansborg Slotplads i København.

Uanset hvem du er, hvad du laver, hvem du stemmer på, hvor du bor i landet, så er den her markering for dig. For store bededag er alle danskeres helligdag,” står der i den Facebookbegivenhed, der er oprettet, og det lyder videre, at der vil være underholdning, musik og taler.

Læs også: FOA-formand: Strid om store bededag øger risiko for konflikt

Kom med bussen gratis med FOA 
Flere FOA-afdelinger har arrangeret gratis buskørsel til og fra demonstrationen i København.

Blandt andre FOA Mariagerfjord, hvor der vil blive serveret rundstykker i bussen på vej derhen og aftensmad på vej hjem.

Du kan se, hvilke busser der kører tæt på dig og tilmelde dig her. Listen opdateres løbende.

Du kan også læse mere om FOAs kamp mod afskaffelsen af store bededag her.

Derfor er FOA imod at afskaffe store bededag

  • Lovforslaget betyder, at lønmodtagerne skal arbejde mere, fordi en helligdag bliver til en normal arbejdsdag. Helt præcist skal lønmodtageren lægge 7,4 timer mere. Vi mister altså en fridag. Det går direkte mod FOAs bestræbelser på at sikre fleksibilitet og frihed til lønmodtagerne, så vi også kan få bedre tid til familien.

  • Mange lønmodtagere står til at miste penge og rettigheder. Vi mister både en fridag og mange faggrupper mister desuden den særlige betaling, der ellers følger med, når man arbejder på en helligdag. Med lovforslaget vil regeringen nemlig fjerne samtlige bestemmelser i vores overenskomster, som er knyttet til Store Bededag. Dermed fjernes med et pennestrøg en række bestemmelser, som lønmodtagerne har kæmpet for og betalt for ved overenskomstbordet. Lovforslaget vil ramme faggrupperne meget forskelligt, men både de faggrupper, der som månedslønnede arbejder på bededagen og de timelønnede, som arbejder på dagen, vil miste penge, når de ikke længere får tillæg for at arbejde på store bededag.

  • Uklart, om løntillæg holdes uden for reguleringsordningen: Et meget bekymrende aspekt ved lovforslaget er det såkaldte løntillæg på 0,45 procent, som regeringen vil give i kompensation for, at lønmodtagerne arbejder mere. Her bliver det lidt teknisk: Men medmindre dette løntillæg holdes uden for den aftalte reguleringsordning, risikerer det at få negativ virkning på offentligt ansattes løn fremover, så de offentligt ansatte faktisk kommer til at betale en del af pengene tilbage via reguleringsordningen. Hvis det sker, betyder det altså, at vi reelt ikke får den kompensation, som regeringen har lovet. Det skal vi afklaring på i høringsfasen.

  • Lovforslag vil betyde besparelser i det offentlige og færre kollegaer. Som lovforslaget er udformet, må de offentlige udgifter ikke stige i forbindelse med, at store bededag overgår til at være en normal arbejdsdag, hvor alt således skal holde åbent. Da dette uundgåeligt medfører højere offentlige udgifter, men det offentlige ikke må bruge flere penge, har Beskæftigelsesministeriet regnet sig frem til, at det svarer til en reduktion i antallet af offentligt ansatte svarende til 2.700 fuldtidsstillinger. FOA finder det dybt problematisk, at lovforslaget vil reducere antal offentlige ansatte inden for de velfærdsområder, der desperat oplever problemer med at fastholde og rekruttere medarbejdere.

  • Regeringen har afvist trepartsforhandlinger – nu ser vi problemerne i lovforslaget: FOA har sammen med den øvrige fagbevægelse forsøgt at få regeringen til at indkalde til trepartsforhandlinger om lovforslaget. Dette har regeringen valgt at overhøre. Konsekvensen er desværre et lovforslag, der på store strækninger mangler indsigt i de overenskomstforhold, man tramper lige ind i. Dette er dybt skadeligt for den danske model og bekymrende.

  • Regeringen tørrer regningen af på lønmodtagerne og giver skattelettelser til højtlønnede. Regeringen kobler nødvendigheden af at fjerne store bededag sammen med et behov for at øge udgifterne til det nationale forsvar. Denne sammenkobling er falsk. At den samme regering netop har brugt cirka fem milliarder på skattelettelser til særligt højtlønnede, og nu vil finde tre milliarder ved at få lønmodtagerne til at arbejde mere, hænger ikke sammen.

  • Mange ubesvarede spørgsmål i fremsatte lovforslag: Det fremsatte lovforslag bærer præg af, at man ikke har haft en inddragende proces med arbejdsmarkedets parter. Således ser FOA en række potentielt meget vigtige spørgsmål til lovforslaget, som skal besvares, før vi kender konsekvenserne af forslaget. Det kan fx dreje sig om, hvorvidt regeringen agter at kompensere lønmodtagerne for de mistede tillæg for at arbejde på store bededag, som lønmodtagerne selv har finansieret via overenskomstforhandlingerne? De, som mister mest ved lovforslaget, er ansatte i den offentlige sektor, som enten er timelønnede eller arbejder på områder, hvor man får særlig betaling, fordi man skal arbejde regelmæssigt på bededagen. På disse arbejdspladser og ift. de timelønnede er der en klar overvægt af kvinder, hvorfor man må spørge sig selv om, regeringen er opmærksom på, at lovforslaget vil ramme kvinder på arbejdsmarkedet hårdere end mænd?
Skriv under på underskriftindsamlingen mod afskaffelsen af store bededag her.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev