Annonce

opvaskemaskine colourbox

Hospital søgte sosu-assistent til at tømme opvaskemaskine og afspritte kaffemaskine

”Jeg føler i den grad, at de nedgør vores fag,” siger social- og sundhedsassistent om jobopslag fra Rigshospitalet. Chefsygeplejerske ser ikke problem i, at en sosu-assistent får ansvaret for at tømme opvaskemaskinen, men mener samtidig, at det bør være en fælles opgave.

Annonce

Tømning af opvaskemaskinen i køkkenet er et af de ansvarsområder, som en kommende social- og sundhedsassistent på Rigshospitalet kan se frem til. Colourbox

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Social- og sundhedsassistent Anita Kastrup Østerberg kunne dårligt tro sine egne øjne, da hendes datter viste hende et jobopslag fra Rigshospitalet.

”Tømning af opvaskemaskinen i køkkenet og afspritning af kaffemaskiner, håndtag og generel orden i køkkenet,” stod der blandt andet i opslaget, hvor afdeling for øre-næse-halskirurgi og audiologi søgte en social- og sundhedsassistent.

En kommende kollega skulle derudover også håndtere scop-maskinerne, sikre orden i depoter og affaldsrum samt hente varer, der manglede foruden øvrige ad hoc-opgaver, stod der i opslaget, der havde ansøgningsfrist 27. november klokken 12.

”Jeg var ret sikker på, at min datter måtte have læst forkert, men der stod gudhjælpemig, at de søgte en social- og sundhedsassistent til de opgaver. Jeg føler i den grad, at opslaget nedgør vores fag, for ingen af de arbejdsopgaver kalder på en social- og sundhedsassistent. Det er bare spild af gode kompetencer,” siger Anita Kastrup Østerberg.
jobopslag sosu-assistent riget
Det var disse arbejdsopgaver, som Rigshospitalet søgte en social- og sundhedsassistent til. Screenshot

FTR: Udstiller uvidenhed

Fællestillidsrepræsentant og social- og sundhedsassistent på Rigshospitalet, Laila Marie Hansen, havde ikke kendskab til jobopslaget, og hun lægger ikke skjul på, at hun blev vred, da hun læste det.

”Det fortæller, hvor lidt ledelsen kender til social- og sundhedsassistentuddannelsen, til trods for vi har haft den i mange år, for der er intet patientrelateret i de her opgaver. Det er ikke i orden, at man som leder ikke anerkender og bruger de kompetencer en social- og sundhedsassistent har, og det viser, hvilket hierarki der er på nogle afdelinger på Rigshospitalet,” siger hun.

Laila Marie Hansen påpeger, at opgaver som at tømme opvaskemaskine, holde orden i køkken og affaldsrum, hente varer og andre serviceopgaver kunne udføres af for eksempel en hospitalsmedhjælper.

”Social- og sundhedsassistenterne har mange kompetencer, som kan udnyttes i patientplejen. Og når man mangler personale i plejen på hospitalerne, er det tudetosset ikke at bruge de kompetencer, der allerede er her, og så lade andre udføre de opgaver, der ikke kræver så lang en uddannelse,” siger Laila Marie Hansen, der nu vil drøfte opslaget med de lokale tillidsrepræsentanter og med FOA.

Chefsygeplejerske: Jobbet kræver høje kompetencer

På Rigshospitalet forklarer chefsygeplejerske, Tine Bloch Jensen, der sammen med afdelingssygeplejersken er afsender på jobopslaget, at kerneopgaven i stillingen omhandler håndtering og rengøring af fiberskoper og instrumenter i afdelingens store kirurgiske ambulatorium samt i afdelingens sengeafsnit.

”Vi søger nogle særlige kompetencer i forhold til at tage vare på vores kostbare fiberskoper samt instrumenter i dagligdagen. Der er tale om nøjagtige arbejdsgange, hvor der kræves specifik viden, ligesom det det er en stilling, hvor man skal kunne gebærde sig på et hospital, afløse i receptionen i ambulatoriet samt have samarbejdsflader i sengeafsnittet,” siger hun og fortsætter:

”Så der er tale om opgaver, hvor en sundhedsfaglig baggrund vil være en fordel. De andre forefaldende opgaver er kun, hvis man har tid til det, og også opgaver, som vi hjælpes om. Det er ikke meningen, at en sosu-assistent skal gøre det alene.”

- Så skulle man i stillingsopslaget måske helt have udeladt, at man har ansvar for at tømme opvaskemaskinen?

”Jeg ved ikke, om man skal udelade det, og jeg har lidt svært ved at forstå, at det skulle være problemfyldt, da det også handler om forventningsafstemning til jobbets indhold, og her er det ikke en unormal opgave.”

Fremgår ikke i stillingsopslag til sygeplejersker

- Flere social- og sundhedsassistenter på sygehuse giver udtryk for, at der ikke altid er en forståelse for deres kompetencer. Kan du forstå, hvis social- og sundhedsassistenter ser det her opslag som et eksempel på netop det?

”Vi har flere sosu-assistenter ansat i den kliniske opgaveløsning i afdelingen, og de er bestemt anerkendte og respekterede for deres kompetencer og fine opgaveløsning,” siger Tine Bloch Jensen.

- Men en social- og sundhedsassistent er jo ikke uddannet til at tømme opvaskemaskine eller afspritte en kaffemaskine.

”Nej, men der skal man tænke, at det er ingen af os. Det er noget, som vi hjælpes ad om, hvis man ikke har en serviceassistent ansat på afdelingen.”

- Men skriver I også i de opslag, hvor man søger sygeplejerske, at de skal tømme opvaskemaskinen?

”Det, tror jeg ikke, står så tydeligt, men der kan der så f.eks. være tale om andre lignende oprydnings- og opfyldningsopgaver, som også hører med til dagens arbejde. Vi siger i hvert fald, at vi hjælpes ad om tingene – det lægger vi meget vægt på,” siger Tine Bloch Hansen.

Chefsygeplejersken fremhæver igen, at omdrejningspunktet i stillingen omhandler instrumenthåndtering, og at det er en vigtig opgave i en stor kirurgisk afdeling. Hun medgiver, at det burde have stået tydeligere i stillingsopslaget.

”Ligesom der også burde have stået, at stillingen ville kunne søges af andre end sosu-assistenter,” siger chefsygeplejersken.

”Man skal være en smule dum”

Tilbage hos Anita Kastrup Østerberg var det aldrig et tema at søge stillingen. Hun har selv arbejdet på flere hospitaler, herunder Rigshospitalet, og havde speciale i neurologi. Men på grund af arbejdets fysiske belastning arbejder hun ikke længere på hospital.

Hun mener, at man på en arbejdsplads bør være fælles om at tømme opvaskemaskinen og betragter i øvrigt sig selv som ’heldig’, fordi hun i sin karriere fik mulighed for at udnytte sine kompetencer på langt de fleste afdelinger, hun var ansat.

”Jeg ved, at der er mange, der ikke er ligeså heldige, for eksempel at få lov til at bruge deres medicin-kompetencer. Men jeg synes efterhånden, at vi som faggruppe har eksisteret så længe, at man skal være en smule dum, hvis man ikke ved, hvad vi kan,” siger social- og sundhedsassistenten.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev