Annonce

Foto af bil.

Kørselsfradraget stiger igen – beregn hvad det betyder for dig


Endnu en gang har Skatterådet besluttet at hæve både kørsels- og befordringsfradraget for 2023. Er du pendler, så kan du prøve vores beregner og se, hvad det betyder for dig.

Annonce

Har du samlet set mere end 24 km på arbejde – kan du her beregne, hvad det betyder for dig, at kørselsfradraget stiger. Colourbox

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

For de mere end én million danskere, der dagligt pendler til og fra arbejde, er der godt nyt fra Skatterådet.

Tirsdag vedtog rådet at hæve satserne for både befordringsgodtgørelsen og kørselsfradraget for 2023.

I 2022 blev satsen ekstraordinært ændret i april, så satsen på kørsel mellem 25 og 120 kilometer lå på 2,16 kroner pr kilometer.

Satsen stiger med tre øre til 2,19 kroner i 2023. Det vil altså sige, at for hver kilometer mere end 25, man kører til arbejde, er der mulighed for at få et skattefradrag på 2,19 kroner næste år. Stigningen kommer som følge af de stigende diesel- og benzinpriser.

Kørselsfradrag

Du kan få kørselsfradrag, hvis du har mere end 24 km til og fra arbejde (over 12 km hver vej).
Du får fradrag for de dage, du reelt kører til og fra arbejde (altså ikke hjemmearbejdsdage, kursusdage, sygedage, orlov mv.).
Du får ikke dit fradrag udbetalt, men indregnes i din årsopgørelse. Fradragets værdi er ca. 26 procent, så hvis dit kørselsfradrag er 1.000 kroner, sparer du ca. 260 kroner i skat.
Du skal selv oplyse kørselsfradraget på din årsopgørelse.
Alle transportmidler giver fradrag for eksempel bil, tog, bus eller cykel.
Du kan få kørselsfradrag ved alle typer lønnet arbejde, du betaler AM-bidrag af. Det gælder også studiejob, lønnet praktik og løntilskudsjob.
Det gælder ikke, hvis:
  • din arbejdsgiver betaler transporten
  • du har fri bil til rådighed (firmabil)
  • du kører til og fra dit studie, da SU ikke tæller som løn
  • du kører til og fra ulønnet praktik.

Hvis du forventer, at dit kørselsfradrag bliver lavere i 2022, skal du rette din forskudsopgørelse.

+
Skyldes stigende benzinpriser
For kørsel på over 120 kilometer stiger satsen med to øre fra 1,08 kroner til 1,10 kroner.

”Tilbage i april 2022 regulerede vi i Skatterådet ekstraordinært satserne på grund af uforudsete stigninger af benzinpriserne, og nu hæver vi igen satserne for 2023,” siger formand for Skatterådet Jane Bolander i en pressemeddelelse.

”Årsagen til, at satserne stiger, er, at vi skønner, at benzinpriserne vil stige yderligere, samt en forventning om, at udgifter ved at holde bil vil stige.”

Skatterådet har i beregningen for satser i 2023 taget udgangspunkt i, at benzinpriserne ligger på 15,87 kroner per liter.

Derudover er der i beregningerne givet et skøn over omkostninger til bilers vedligeholdelse. Det dækker blandt andet over udgifter til service, udskiftning af sliddele, afbalancering af dæk og supplerende rustbehandling.

Skattestyrelsen oplyser samtidig, at reglerne for kørselsfradraget er uændrede.

Højere godtgørelse for befordring

Befordringsgodtgørelsen er ligeledes blevet hævet, og her giver den nye sats giver 3,73 kroner per kilometer, i stedet for de tidligere 3,70 kroner. Godtgørelsen udbetales skattefrit fra arbejdsgiveren, til ansatte, der kører i egen bil under arbejdet.

Satsen for udbetaling af skattefri godtgørelse for erhvervsmæssig kørsel på egen cykel, knallert, 45-knallert, scooter eller el-løbehjul er skønsmæssigt fastsat til 0,61 kroner. Det svarer til en stigning på 6 øre. Stigningen i satsen tager afsæt i den procentvise ændring i forbrugerprisindekset.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev