Annonce

Skattestyrelsen foto: Presse

Alle taler om beskæftigelsesfradrag – og der kan være penge at hente


1. oktober trådte et forhøjet beskæftigelsesfradrag i kraft. Det betyder, at du nu kan få en lille skattegevinst resten af 2022, hvis du genberegner din forskudsopgørelse. Og hvis din indkomst er høj nok. 

Annonce

Et forhøjet beskæftigelsesfradrag kan give en lille håndsrækning til de kolde vintermåneder. Men vær opmærksom på at få ændret alle oplysninger, så du undgår et skattesmæk til marts. Pressefoto

Af Alexander Pilgaard Kjær
Journalist

Annonce

Så er det nu, du skal ændre i din forskudsopgørelse, hvis du vil have en lille håndsrækning til vintermånederne.

1. oktober trådte et forhøjet beskæftigelsesfradrag nemlig i kraft. Det tidligere beskæftigelsesfradrag på 41.600 kroner er blevet forhøjet med 1.900 kroner, så det nu lyder på 43.500 kroner for 2022. Du er omfattet af det forhøjede fradrag, hvis din lønindkomst er på 390.610 kroner eller derover om året – det svarer til cirka 32.550 kroner om måneden før skat.

Tryk ’beregn’, men vær opmærksom

Ved at gå ind og trykke ’beregn’ på din forskudsopgørelse kan du – hvis din løn er tilpas høj – få en skattegevinst de sidste måneder af 2022. Men selvom beskæftigelsesfradraget forhøjes med 1.900 kroner, sparer man altså ikke 1.900 kroner i skat.

”Skatteværdien – det man reelt sparer – er cirka 25 procent af de 1.900 kroner. Så derfor er det kun cirka 500 kroner,” siger skatteekspert i revisionsselskabet BDO Henning Boye Hansen til TV 2

Skattestyrelsen advarer dog om, at de øvrige oplysninger i forskudsopgørelsen ikke ændrer sig ved blot at trykke ’beregn’. Så når du alligevel er inde og ændre dit fradrag, kan det være en god idé at sikre sig at oplysninger som løn, renter og kørselsfradrag passer. Ellers risikerer man, at der kan ligge et skattesmæk og lure til marts, når årsopgørelsen kommer.

Få pengene nu – eller vent til foråret

Der findes ikke et entydigt svar på, hvornår du senest skal genberegne din forskudsopgørelse for at få det højere fradrag de sidste to måneder af 2022. Det kommer blandt andet an på, om din månedsløn betales forud eller bagud, og hvornår på måneden din arbejdsgiver laver lønseddel, oplyser Skattestyrelsen. 

Hvis din løn betales bagud, burde du kunne nå at få det højere fradrag, hvis du genberegner inden 15. november. Hvis din løn er forudbetalt, kan det ikke nås til næste måneds løn, men det kan nås til lønnen for december.

Hvis du vælger at genberegne din forskudsopgørelse nu, får du fingrene i den lille håndsrækning til at klare vintermånederne. Men hvis du ikke får det gjort, går pengene ikke bare til spilde. Skattestyrelsen oplyser nemlig, at borgere, der venter, blot vil mærke reguleringerne i marts 2023, da både reguleringen af beskæftigelsesfradraget og justeringen af trækprocenten automatisk indgår i den samlede beregning af årsopgørelsen for 2022.

I 2023 forhøjes det maksimale beskæftigelsesfradrag nok en gang. Denne gang med 2.100 kroner, så det til næste år lyder på 45.600 kroner. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev