Annonce

Geder der græsser

6 ting du skal vide om friplejehjem


Ordet friplejehjem er blevet nævnt rigtig mange gange den seneste tid. Men hvad er det egentligt? Og hvordan er det anderledes end et kommunalt plejehjem? Det gør Fagbladet FOA dig her klogere på.

Annonce

Det nybyggede friplejehjem Holstebro-Alstrup har blandt andet geder. Friplejehjemmet er en selvejende institution. Colourbox

Af Alexander Pilgaard Kjær
Journalist

Annonce

I den igangværende valgkamp er begrebet ’friplejehjem’ blevet brugt flittigt – særligt af de blå partier. Ikke mindst i forlængelse af TV 2-dokumentaren ’Opråb fra plejehjemmet’, der blev sendt på TV 2 i sidste uge, er det igen blevet et bredt diskuteret emne. 

Bliv klogere på begrebet her.

Et privat plejehjem

Friplejehjem er private plejehjem, der er etableret med private penge og drives hovedsageligt med offentlige tilskud. De fleste private plejehjem er reguleret med en driftsoverenskomst, som er en aftale mellem kommunen og institutionen, hvor de indholdsmæssige og økonomiske rammer for institutionens drift fastsættes.

Et friplejehjem uden driftsoverenskomst har et større råderum til selv at bestemme, hvilken profil de ønsker at have.

Friplejehjem har mulighed for at trække et overskud ud af driften. Dem, der driver et friplejehjem, kan altså tjene penge på det.

Friplejehjem i Danmark er typisk selvejende

Langt de fleste friplejehjem er selvejende. Det betyder, at de ikke kan trække penge ud til investorer. Men i de senere år er der etableret flere selskaber, som skal tjene på sine investeringer.

Friplejehjem er hovedsageligt finansieret af offentlige midler, og som udgangspunkt betaler kommunen den samme takst per borger, hvad end det er på et friplejehjem eller et kommunalt plejehjem.

Et friplejehjem kan samarbejde med kommunen

En given kommune og et friplejehjem kan indgå en aftale, hvor kommunen har anvisningsret til nogle af friplejehjemmets pladser. Kommunen kan altså henvise en borger til et friplejehjem, hvis det givne friplejehjem ønsker at indgå en sådan aftale.

Kan alle komme ind på et friplejehjem?

Ja, det kan alle i princippet. Men hvis det er et privat plejehjem uden en driftsoverenskomst, kan friplejehjemmet – modsat et kommunalt plejehjem – til enhver tid afvise en borger, der ønsker at flytte ind.

Er det dyrere at bo på friplejehjem?

Det kan det i hvert fald være. På Friplejehjemmet Dagmarsminde i Græsted koster det i gennemsnit 17.333 kroner om måneden. På et kommunalt plejehjem i Hillerød Kommune koster det maksimalt 16.661 kroner om måneden, mens det minimale beløb er på 12.011 kroner om måneden.

På friplejehjem kan der typisk tilkøbes særydelser. På Dagmarsminde kan der for eksempel tilkøbes en såkaldt ’welness-pakke’ for yderligere 2000 kroner om måneden.

’Friplejehjem’ findes slet ikke

Begrebet ’friplejehjem’ bruges ikke i friplejeboligloven, men det anvendes som en populær betegnelse for friplejeboliger. Friplejeboliger defineres som udlejningsboliger, hvor der til den samlede bebyggelse hører servicearealer, som anvendes til funktioner, der normalt ikke foregår i en bolig. Friplejeboliger kan etableres af private virksomheder, fonde – herunder selvejende institutioner – og andre private. Leverandører af friplejeboliger skal godkendes af Sundhedsstyrelsen.

Kilder: Ældre Sagen, FOA, horten.dk, dagmarsminde.dk, hillerød.dk, Indenrigs- og Boligministeriet

Klik her, hvis du vil læse meget mere om, hvad friplejehjem er, hvilke konsekvenser det kan have og meget mere.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev