Annonce

Hver fjerde sosu-ansat må nøjes med to ugers sammenhængende sommerferie


Ingen har ret til tre ugers sammenhængende ferie i skolernes sommerferie. Men Torben Hollmann, sektorformand i FOA, forstår godt de mange medlemmer, der er frustrerede over, at de kun kan holde to uger i højsæsonen i år. ”Det vil være et fint signal at sende til dem, hvis de fik mulighed for tre uger,” siger han. 

Annonce

I de seneste 23 år som social- og sundhedshjælper har Lise Mathisen Hansen kun tre gange oplevet at holde mere end to ugers sammenhængende sommerferie. "Det er lidt vildt," siger hun om den kendsgerning. Robert Wengler

Af Christoffer Fauerby Rewitz
Journalist

Annonce

Solen skinner, dagene har nået deres maksimale længde, og de fleste holder en velfortjent ferie fra deres arbejde.

Men hvis du arbejder i social- og sundhedssektoren, så er der en god sandsynlighed for, at din sommerferie ikke bliver nær så lang, som du havde ønsket.

Knap 25 procent – eller tæt på hver fjerde – får nemlig ikke mulighed for at holde tre ugers sammenhængende ferie i højsæsonen i år ifølge en ny medlemsundersøgelse fra FOA.

Læs også: Ansatte løser konflikt: Her kan alle få tre ugers sammenhængende sommerferie

Og det forhold er flere af de medlemmer, der har deltaget i undersøgelsen, heller ikke tilfredse med:

”Tre ugers sammenhængende ferie er en by i Rusland,” noterer en social- og sundhedsassistent.

”Det kan være ødelæggende for ens familie – og man kan ikke nå at stresse helt ned – når man kun må afholde 14 dages ferie,” supplerer en anden.

Et velfortjent cadeau

Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, forstår godt deres frustrationer. Også selv om ingen har krav på tre ugers sammenhængende ferie i skolernes sommerferie. 

”Øget adgang til tre ugers sammenhængende ferie vil være et godt signal at sende til de ansatte. Det vil helt klart give noget velvilje blandt social- og sundhedspersonalet,” siger han.

Derudover mener Torben Hollmann, at prioriteringen af sammenhængende ferie til social- og sundhedsarbejdere kunne have været et velfortjent cadeau i kølvandet på coronakrisen.

”Vores medlemmer har kæmpet en brav kamp de seneste to år. Dette havde været en god belønning, hvor de kunne møde ind med nye kræfter, når deres lange ferie slutter.”

Tre gange på 23 år

En af dem, som ikke har fået mulighed for at holde tre ugers sammenhængende ferie i år, er 56-årige Lise Mathisen Hansen, der arbejder som social- og sundhedshjælper i Bogense:

”Der er få på min arbejdsplads, hvor det har kunne lade sig gøre at give dem en længere sammenhængende ferie. Det kan lykkes for nogle, men langt fra alle. Det er et stort puslespil, der skal gå op,” siger Lise Mathisen Hansen.

Hun har i løbet af de seneste 23 år arbejdet som social- og sundhedshjælper. I den periode er det kun lykkedes tre gange at holde en sammenhængende sommerferie, som var mere end to uger. Det er ikke en gang hvert syvende år:

”Det er lidt vildt, at det kun er sket tre gange. Det er ikke det største problem i verden, men det ville være rart, hvis vi blev prioriteret for en gangs skyld,” siger Lise Mathisen Hansen, der også påpeger, at når sommerferien kun er på to uger, så bliver det svært at planlægge det med sin samlever.

Kan bruges som lokkemad 

Lise Mathisen Hansen gætter på, at muligheden for mere end to ugers sammenhængende sommerferie kan bruges som lokkemad for at få flere til at vælge et fag med rekrutteringsproblemer.

”Vi har et akut behov for at få højnet vores fag. Det kræver blandt andet nye kræfter. Hvis de nye i faget vidste, at ferien var i orden, og at de ville blive prioriteret, så kunne det være et håndgribeligt redskab at tage i brug,” siger hun.

Rekrutteringsproblematikken spiller også en stor rolle i Randers Kommune, hvor Annette Dittmann Ejlersen arbejder som social- og sundhedshjælper. Hun har også kun to ugers sammenhængende ferie i år.

”Min arbejdsplads har for eksempel problemer med at rekruttere afløsere. Det betyder, at det faste personale får omlagt vagterne i forskellige vagtlag hen over sommeren. Men på grund af mangel på afløsere hænger det ikke sammen,” siger hun.

Blandt alle FOAs medlemsgrupper er det i alt 17 procent, der ifølge undersøgelsen får nej til mere end to ugers sammenhængende sommerferie.

Undersøgelse af FOA-medlemmers sommerferie

FOA har i forbindelse med en ny undersøgelse adspurgt 4.437 medlemmer af FOA's medlemspanel omkring deres sommerferie. Her er hovedkonklusionerne.:

  •  Lidt under hvert femte FOA-medlem (17 %), får ikke mulighed for at holde tre ugers sammenhængende sommerferie. Blandt medlemmerne i Social- og Sundhedssektoren, er det knap en fjerdedel (23 %), der ikke får mulighed for at holde mindst tre ugers sammenhængende sommerferie i 2022.
  • Den mest foretrukne ferieaktivitet blandt FOAs medlemmer er en tur i sommerhus.
  • En fjerdedel af FOAs medlemmer skal tilbringe deres sommerferie i et sommerhus. En tredjedel (33 %) af FOAs medlemmer i daginstitutioner må holde ferie på andre tidspunkter end ønsket på grund af institutionens lukkeuger.
  • Lidt mere end 4 ud af 5 medlemmer i FOA (82%), der har børn, får mulighed for at holde hele eller noget af deres sommerferie samtidig med deres børn. For medlemmer i Social- og Sundhedssektoren er det knap 4 ud af 5 medlemmer (79 %).
  • Godt 3 ud af 5 (61 %) medlemmer fra Social- og Sundhedssektoren får mulighed for at afholde hele deres sommerferie med en ægtefælle eller samlever. Blandt de tre andre sektorer i FOA er det omtrent 70 procent, der svarer det samme.
Kilde: FOA
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev