En del af reformen skal gøre op med det arbejdspres og hårde arbejdsmiljø, der findes mange steder i sundhedsvæsenet. Og derfor er der fokus på at fastholde og passe på personalet.
”Aftalepartierne er enige om, at sundheds- og plejepersonalet er sundhedsvæsenets allervigtigste ressource. Uden tilstrækkeligt med personale er der ingen plads til god omsorg, pleje og behandling,” står der i aftalen.
Derfor er partierne enige om at nedsætte en kommission, som skal hedde Kommissionen for Robusthed og får Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm i spidsen.
Kommissionen skal komme med anbefalinger til løsninger på problemer såsom mangel på personale, fastholdelse af medarbejdere, tilrettelæggelse af videreuddannelse og udbrændthed blandt ansatte. Og så skal kommissionen komme med bud på, hvordan man nedbringer bureaukrati, og hvordan arbejdsmiljøet kan forbedres for at fastholde medarbejdere.
Ved præsentationen af reformen fremhævede Kisten Normann Andersen, sundhedsordfører fra SF, at partierne sammen skal se på, om der kan skabes mere ro for personalet i forhold til arbejdets tilrettelæggelse.
”Vi skal sikre mere ro på i hverdagen, og vi har brug for, at flere har lyst til at arbejde på fuld tid. Det gør man ved blandt andet ved at se på, om man kan skabe nogle mere ordentlige arbejdsvilkår for sundhedspersonalet. De arbejder jo ikke 7-15 i hverdagen. De arbejder 24/7 – også i weekenderne – så derfor skal vi se på, om vi kan skabe mere fokus på frihed – eksempelvis retten til at vide, om man skal arbejde juleaften tidligere end fire uger før,” sagde hun.
Kommissionen skal ikke forholde sig til løn-, ansættelses- eller andre overenskomstforhold. Kommissionens første anbefalinger skal præsenteres for regeringen i starten af 2023, og de samlede anbefalinger skal være klar ved udgangen af 2023.