Annonce

brand

Tema: FOA'ere redder liv

Mikael forhindrede, at brandattentat på rådhus blev gennemført


Mandag aften blev en brændende sportstaske smidt ind på Helsingør Rådhus, men heldigvis var rådhusbetjent Mikael Juul Jensen vaks ved havelågen. Borgmester kalder hans handling heroisk. 

Annonce

Rådhusbetjent Mikael Juul Jensen brændte sig heldigvis ikke, da han tog fat i sportstaskens stropper for at smide den ud af rådhuset.  Philip Horup, Sjællandske Medier

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Det var en arbejdsopgave ud over det sædvanlige, der tilfaldt rådhusbetjenten Mikael Juul Jensen mandag aften i denne uge under byrådsmødet på Helsingør Rådhus.
 
”Vi sidder ofte inde i byrådssalen under møderne og følger med i dagsordenen og ser, om byrådsmedlemmerne mangler noget service. Men så var det ene punkt slut, så jeg gik lige ud for at kigge, for vi har jo også en vagtfunktion,” siger Mikael Juul Jensen, som har arbejdet på rådhuset i 23 år. 
 
Ude på gangen lugtede der af grill, syntes Mikael, så han gik hen på trappereposen. Her fik han øje på noget noget, der brændte nede i stueetagen. 
 
”Først troede jeg, at det var nogle servietter eller noget papir, der var ild i. Men med refleks reagerer jeg ved at løbe derned og smide det ud på stenene foran døren,” siger han.
 
Det var hverken papir eller servietter, der var ild i, men derimod en sportstaske fyldt med brandbare væsker. 
 
”Der var både tændblokke til grill, petroleum og sprit i en stor pærevælling i den taske, så der gik ild i den hurtigt,” siger han.
 
Ude på gaden fik Mikael slukket sportstasken med en pulverslukker, og hurtigt efter dukkede brandvæsenet op for at hjælpe. Efterfølgende har Mikael og kollegerne set overvågningen fra rådhuset, og her viser det sig, at det har været det rene held, at Mikael forlod byrådssalen.
 
”Vi kan se på vores overvågning, at der ikke går mere end 20 sekunder, fra gerningsmanden tænder den, til jeg opdager det. Så det er meget heldigt,” siger han.

Selvom tasken kun brændte kortvarigt, nåede røgen alligevel at udvikle sig så meget, at nogle af de tilstedeværende måtte på skadestuen for at blive tjekket for røgforgiftning.
 
Selv havde Mikael det fint, og han brændte sig heller ikke, da han tog fat i tasken.
 
Mikael fortæller, at han har fået mange klap på skulderen efter episoden, og Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K) kalder Mikael for en helt.

”Han var virkelig heroisk. Han fik tasken ud på gaden og fik den slukket med en pulverslukker. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der kunne være sket, hvis ikke han havde handlet så hurtigt. Så kunne vi have mistet vores smukke, gamle rådhus,” siger hun til TV2 Lorry.
 
Udover borgmesteren, fortæller Mikael, er mange byrådsmedlemmer chokerede ved tanken om, hvad der kunne være sket, og byrådsmødet blev da også aflyst efter episoden. 

Selv tænker Mikael ikke meget på, hvad der kunne være sket. Han er bare glad for, at han reagerede instinktivt, selvom han set i bakspejlet jo ikke vidste, om der var noget i tasken, der kunne sprænge.

Han har fået tilbudt at tale med en psykolog om hændelsen, men det føler han ikke behov for, siger han. Før sin tid på rådhuset, arbejdede han 19 år som portør på operationsgangen på Helsingør Sygehus. 
 
”Så jeg lader mig ikke sådan påvirke på den måde,” siger Mikael.
 
En mand har efterfølgende meldt sig selv til politiet for episoden, skriver TV2 Lorry

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev