Annonce

ældre kvinde og sosu foto niels aage skovbo

Tema: Lokalløn

Historisk stor aftale om lokalløn: Her får sosu-ansatte flere millioner


Ny forhåndsaftale forventes at give syv millioner kroner ekstra til social- og sundhedsområdet i Nyborg Kommune. “Det er en god aftale, fordi der er penge i den,” siger sektorformand i FOA Odense.

Annonce

Der er udsigt til lønstigninger til social- og sundhedspersonalet i Nyborg Kommune. Niels Aage Skovbo / arkivfoto

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

“Det er en god aftale, fordi der er penge i den. Den kommer til at give markante lønstigninger, og så rammer den bredt, da mange får glæde af den.”

Sådan siger sektorformand i FOA Odense, Hans Jørgensen, efter det forleden lykkedes at indgå en en ny og væsentligt forbedret forhåndsaftale for social- og sundhedspersonalet i Nyborg Kommune.

Med udtrykket ‘penge i den’ refererer han til de 7 millioner kroner, som aftalen forventes at tilføre social- og sundhedsområdet.

Læs også: Kæmpe geografiske lønforskelle – se, hvor stor lokallønnen er hos dig

Minimum 3 af millionerne går til lønstigninger. Med aftalen indføres nemlig en såkaldt kompetencestige i tre trin, der sikrer medarbejderne mere i løn i takt med, at man udvikler ens kompetencer. Derudover belønnes medarbejdere for at gå op i tid.

Så meget mere kan medarbejderne få

Nyborg Kommune arbejder med en såkaldt kompetencestige, som belønner medarbejdere, der udvikler sine kompetencer.
 
På første trin er tillægget 4.371 kroner om året. På andet trin 8.742 kroner, og på tredje trin er tillægget på 13.112 kroner om året. 
 
For medarbejdere med særlig funktion inden for forflytning, inkontinens, hygiejne eller praktikvejleder vokser det årlige tillæg til 17.483 kroner. 
 
Derudover belønnes medarbejdere på fuld tid med et årligt tillæg 12.384 kroner, mens medarbejdere med et ugentligt timetal på mellem 35 og 37 timer får 6.556 kroner ekstra om året.
+

FTR er glad og stolt

Fællestillidsrepræsentant Marlene Koldsø er glad for, at aftalen sikrer, at “kompetencer, erfaring og løn går hånd i hånd.”

“Det er en rigtig god aftale, og jeg er stolt over, at vi har kunnet hente så mange lønkroner hjem til alle dygtige kolleger,” siger Marlene Koldsø og fortsætter:

“Forhåbentlig vil folk tænke, at de bliver værdsat. Og så håber jeg, at aftalen medfører, at flere vil gå op i tid, for vi har svært ved at rekruttere. Og at det bliver nemmere at fastholde medarbejdere, når de bliver belønnet med flotte tillæg for at udvikle deres kompetencer.”

Aftalen kommer på baggrund af, at Fagbladet FOA i november kunne fortælle, at sygeplejerskerne i Nyborg Kommune kunne få et årligt tillæg på 25.557 kroner. 

Læs også: Kommune giver sygeplejersker 25.557 kroner i særligt tillæg – se, hvad sosu-ansatte må nøjes med

For social- og sundhedspersonalet var tillægget til gengæld syv gange mindre, nemlig 3.641 kroner om året.

Dén oplysning fik straks sektorformand i FOA Odense, Hans Jørgensen, til at indkalde kommunen til nye forhandlinger.

“Det er klart, at da Fagbladet FOA skriver om det, og vi derfor bliver gjort opmærksom på det, så skal vi til forhandlingsbordet,” siger Hans Jørgensen.

Bygger på frivillighedens princip

Udover de 3 millioner til lønstigninger, bliver det fremover op til den enkelte medarbejder, om overarbejde skal afspadseres eller udbetales. Det forventes at koste 4 millioner kroner.

Hans Jørgensen er glad for, at aftalen er bygget op efter ‘frivillighedens princip’.

“Det er op til medarbejderne, om de ønsker udbetaling af overarbejde eller afspadsering. Og det er op til den enkelte, om man vil tage ekstra kurser og gå op i tid. Men vi skal have ligeså stor respekt for dem, der ikke er der,” siger han.

Ifølge sektorformanden er der tale om en “historisk stor aftale”, men derfor vil han ikke kalde sig ‘tilfreds’.

“Det ord bruger jeg helst ikke, for man kan altid forhandle sig til noget bedre. Men det er en god aftale,” siger Hans Jørgensen.

I kommunen er direktør Anders M. Sørensen glad for, at det har været muligt at løfte et hårdt presset ældreområde.

“Der er stor politisk opmærksomhed på, at Nyborg Kommune er en attraktiv kommune at arbejde i. Der er derfor også stor opmærksomhed på at vise rettidig omhu i forhold til de kendte udfordringer med at rekruttere medarbejdere til ældreområdet – udfordringer som alle kommuner slås med,” siger han i en pressemeddelelse. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev