Annonce

Værnemidler mundbind

Retningslinjer for nære kontakter kritiseres for at være upræcise

Nye retningslinjer betyder, at hvis der er smitte i husstanden skal man isolere sig. Det gælder dog ikke nødvendigvis i ældre- og socialsektoren. Af frygt for at mangle personale er der her givet mulighed for at undgå isolation. FOA efterlyser en præcisering af reglerne.

Annonce

Du kan som nærkontakt stadig være nødt til at gå på arbejde i ældre- og socialsektoren i særlige situationer, ifølge nye retningslinjer.  Tobias Stidsen

Af Simone Kjølbye-Dam
Journalist

Annonce

Mandag kom der igen nye retningslinjer i kølvandet på den stigende smitte, der har presset landets teststeder til det yderste. 

Det betyder, at det nu kun er nærkontakter i husstanden, som anbefales at selvisolere sig og blive PCR-testet på 4.- og 6. dagen, da der her er en højere risiko for smitte end uden for hjemmet.

I situationer hvor du er nærkontakt, men ikke bor med med den smittede, anbefales ikke selvisolation, men at tage en hurtigtest med det samme og en på 4. dagen.

Med med den nye situation er der også kommet nye, særlige regler, der kun dækker personalet i omsorgs- og plejefagene, fordi man kan være bekymret for ikke at have tilstrækkeligt personale, hvis for mange ender i isolation. Derfor kan ansatte i ældre- og socialsektoren være undtaget isolation.

“Det vil bero på en konkret sundhedsfaglig vurdering fra arbejdsgivers side og vil udelukkende være i helt særlige tilfælde, hvor det ellers vil medføre ophør af driften af en afdeling mv., og fraværet ikke kan dækkes ad anden vej. Det er en forudsætning, at medarbejderen testes dagligt med hurtigtest/selvtest umiddelbart inden arbejdet påbegyndes,” står der i de nye anbefalinger. 

Kan have konsekvenser

Formand  for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann, forstår godt, hvorfor man har valgt at gå med de nye restriktioner.

“Jeg kan godt forstå, at hvis man virkelig er på den og mangler mandskab, så kan man selvfølgelig blive nødt til at trække på nærkontakterne. Men hvornår det er 'et særligt tilfælde', det er det, jeg ikke synes er tydeligt nok, og det bliver vi simpelthen nødt til at få styr på,” siger han. 

Dog mener Torben Hollmann ikke, at man skal følge anbefalingerne blindt uden at forhøre sig hos sin lokalafdeling. 

“Vi anbefaler, at man ikke går på arbejde, hvis man har smitte i husstanden, og at man i den grad får sagt fra overfor arbejdsgiver, indtil man har snakket med sin FOA-afdeling om det er okay,” siger han og uddyber:

“FOA-afdelingerne kan hjælpe med at få defineret, om det er nødvendigt, at man som nærkontakt skal møde op på sit arbejde. De har jo trods alt et lidt større overblik, og så kan de gå i dialog med ledelsen for at finde ud af, om det er nødvendigt at bringe mulig smitte ind på arbejdspladsen, da det kan have store konsekvenser for kolleger og borgerne.”

Fagbladet FOA har været i kontakt med Sundhedsstyrelsen, som ikke kan komme med en uddybelse af anbefalingerne på nuværende tidspunkt. De understreger, at det er arbejdsgiver, der træffer beslutningen i de 'helt særlige tilfælde', hvor undtagelsen gør sig gældende. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev