Annonce

Pris

Hædret med pris: Brandfolk reddede familie ud fra tredje sal med stige


20 medarbejdere fra Østjyllands Brandvæsen er blevet hædret med Den Danske Redningsberedskabspris for deres særligt stærke indsats, da de med en stige fik reddet fem beboere – herunder to børn på to og fire år – ud fra en brændende etageejendom.

Annonce

Pengene, der følger med prisen, skal komme alle fastansatte ved Østjyllands Brandvæsen til gode, også dem der ikke var tilstede. “Det er gutterne enige om. Det, vi laver, er holdarbejde. Som der står på væggen hjemme på stationen: “Én for alle – alle for én”. Og det kunne lige så godt have været nogle andre, der havde været på vagt den dag,“ siger Flemming Jensen, som også er holdleder i en pressemeddelelse. Beredskabsforbundet

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

”Der er voldsom, kraftig og kulsort røg i hele gårdspladsen, og der er en familie oppe i det ene hjørne af ejendommen, som ikke kan komme ud. De er fanget,” fortæller beredskabsmester og holdleder hos Østjyllands Brandvæsen Torben Bækgård om det syn, der mødte ham, da han nåede frem til en brændende etageejendom på Fjældevænget i Aarhus Vest den 22. juni 2020.

Kort forinden havde han og kollegerne modtaget en alarm, om at der var ild i etageejendommen. På vejen derhen fik Torben en besked fra indsatslederen, som var fremme allerede, om, at han skulle iværksætte en stigeredning som det første, når han landede. En redningsaktion, de ikke bruger særligt ofte. Måske kun engang hvert tiende år, vurderer Torben, som selv har arbejdet hos Østjyllands Brandvæsen i 32 år.

”Men vi får placeret stigen i en fart og får etableret redning for de to børn og to voksne. I nabolejligheden er der også en person, som er mindre kritisk, men som heller ikke kan komme ned. Han kommer også ned i med stigen,” fortæller Torben Bækgård. 

Udover at beredskabet sjældent har en stigeredning, var branden også særligt udfordrende, fordi materialet, der var gået ild i, var en slags flamingo, som gulvet var støbt ovenpå.

Ifølge Torben skabte det en kulsort, tyk røg, som var umulig af se igennem, samtidig med at små ”nullermænd” fløj rundt i rummet og klæbede til alt. 

”Røgdykkerne kunne ikke se en skid,” fortæller Torben, men de fik alligevel sikret, at alle mennesker kom ud af ejendommen.  

”Da vi vidste, at vi havde alle mennesker i sikkerhed, fik vi ro på. Og da det hele lykkedes, og redningsaktionen spillede, var vi superglade og stolte. Det giver mening, når det, vi træner, lykkes,” siger Torben Bækgård. 

røg
En del af ejendommen var under renovering, og derfor fungerede flere af de normale brandadskillende konstruktioner ikke. Det betød, at den kraftige røg spredte sig via delvist ødelagte, åbne eller manglende branddøre, ødelagte kabel- og rørføringer og åbninger ved affalds- og installationsskakten. Det medførte både et mundtligt og skriftligt påbud fra Østjyllands Brandvæsen og Aarhus Kommune om straksudbedring af de alvorlige brandtekniske mangler på byggepladsen – og en politianmeldelse fra Aarhus Kommune. Beredskabsforbundet

Hædret i Holmens Kirke

Som tak for deres ekstraordinære indsats blev i alt 20 ansatte – herunder Torben Bækgård – hædret med Den Danske Beredskabspris 2021 den 1. oktober i Holmens Kirke i København. Her fik de overrakt blomster af forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Prisen får de for ”en stærk indsats, hvor der blev udvist handlekraft og truffet de rette beslutninger af alle involverede under meget vanskelige og røgfyldte forhold”, lyder komitéens begrundelse.

”Vi havde lejet en bus, og så kørte vi alle sammen derover i fint tøj og fik overrakt et diplom for det. Det var en fin oplevelse, og vi havde en dejlig tur. Det var, som vi snakkede om, nok ’once in a lifetime,’ at sådan noget sker,” siger Torben. 

Om Redningsberedskabsprisen

Prisen kan tildeles det danske redningsberedskabs personale/medlemmer, uanset
tilhørsforhold. Det kan være frivillige, værnepligtige, heltids- og deltidsansatte samt
medlemmer af de sønderjyske brandværn.

• Prisen kan tildeles en enkeltperson eller dele af et redningsberedskab (hold).
Indstillinger skal referere til ”skarpe” indsatser, hvor der reddes liv, ejendom og/eller
miljø. Man skal have brugt de kompetencer, man har fået gennem uddannelse, øvelse
og indsats. Der lægges vægt på handlekraft, vilje og evnen til at træffe de rigtige
beslutninger.

• Prisen i 2021 uddeles for en indsats 2020. Med prisen følger et beløb på 25.000 kroner.

• Beslutningen om, hvem der skal tildeles prisen, træffes af en komité bestående af
repræsentanter for interessenter og organisationer i redningsberedskabet:
Beredskabsforbundet, Falck, Danske Beredskaber, Beredskabsstyrelsen, Landsklubben
for Deltidsansatte Brandfolk, Sønderjysk frivillige Brandværnsforbund, Det Offentlige
Beredskabspersonales Landsforbund, FOA og 3F.

• Prisen uddeles i forbindelse med Mindehøjtideligheden for omkomne brand- og
redningsfolk i Holmens Kirke den første fredag i oktober.

Kilde: Redningsberedskabsprisen.dk
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev