Annonce

værnemidler genrebillede foto tobias stidsen

Andelen af ufaglærte sosu'er stiger voldsomt: Se, hvordan det ser ud i din kommune


Mere end hver femte kommunale social- og sundhedsmedarbejder er ufaglært, viser ny analyse. Andelen af ufaglærte er dermed steget markant i løbet af ganske få år.

Annonce

Siden 2017 er antallet af ufaglærte social- sundhedsmedarbejdere steget med næsten 8.000 medarbejdere. Tobias Stidsen, arkivfoto

Af Simone Kjølbye-Dam
Journalist

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Landets kommuner ansætter i stigende grad ufaglært arbejdskraft til at passe og pleje ældre og sårbare borgere. 

Siden 2017 er andelen af ufaglærte social- og sundhedsmedarbejdere på social- og sundhedsområdet i kommunerne således vokset fra 13 til 22 procent, viser en ny analyse fra FOA.

Forskellen i andelen af ufaglærte kommunerne imellem er markant. I 30 kommuner ligger niveauet over 25 procent i 2021, mens andelen i ti kommuner ligger omkring eller under 10 procent. 

Læs også: Flere ufaglærte ansættes til sosu-opgaver

Helt i bund ligger Fredericia, hvor andelen af ufaglærte social- og sundhedsmedarbejdere er fem procent. Det vækker glæde hos kommunens plejechef Marianne Hansen, for kommunen går 'benhårdt efter faglært personale', fortæller hun:

"For os handler det i høj grad om at være en attraktiv arbejdsplads. Derfor gør vi meget ud af at kompetenceudvikle vores medarbejdere og fokusere på trivsel, arbejdsmiljø og at være fleksible, når behovet for frihed opstår," siger Marianne Hansen.

På kortet herunder kan du se, hvordan udviklingen i andelen af ufaglærte ser ud i din kommune.

God vej ind i faget

På landsplan er andelen af ufaglærte i gennemsnit steget med 9 procentpoint siden 2017. Det svarer til knap 8.000 flere ufaglærte medarbejdere. 

Udviklingen genkender man også i Fredericia, hvor plejechef Marianne Hansen ikke lægger skjul på, at det er blevet vanskeligere at tiltrække faglært arbejdskraft. 

Derfor indledte kommunen for tre år siden et samarbejde med SOSU-skolen om at få uddannet de ufaglærte medarbejdere.

"Når vi ansætter ufaglærte, er det ikke en dårlig ting, for det er en god vej ind i faget. Og vi lykkes faktisk med at få mange videre på uddannelse, hvor vi også ser, at en meget stor del fuldfører, fordi de allerede ved, hvad arbejdet indebærer," siger Marianne Hansen og tilføjer, at kommunen af princip kun fastansætter faglært personale for at øge incitamentet til at gennemføre en social- og sundhedsuddannelse.

Kurven skal knækkes

Hos FOA pointerer formand for Social- og Sundhedssektoren Torben Hollmann, at det stigende antal ufaglærte er et tydeligt tegn på de massive rekrutteringsudfordringer, der hersker på blandt andet ældreområdet.

Læs også: Højere løn er med til at få ufaglærte i gang med uddannelse

"Udviklingen går den forkerte vej. Andelen af ufaglærte er ikke bare steget. Den er steget voldsomt de seneste år, og det viser, at vi har tappet markedet for faglærte," siger han og fortsætter:

"Det betyder, at vi ikke kan levere den kvalitet, som vi burde, og det betyder også, at de, som er uddannet, skal løbe endnu stærkere."
 
Frem mod 2040 vil der komme knapt 220.000 flere ældre over 80 år i Danmark. Samtidig er hver tredje social- og sundhedsansat i dag over 55 år, og har mulighed for snart at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

Derfor er det afgørende, at kommunerne 'kridter skoene', mener sektorformanden. 
 
"Kommunerne skal se at komme i gang med at gøre det attraktivt for folk at søge uddannelsen. Men FOAs medlemmer skal også turde tale vores fag op. Jeg ved godt, at der er rigtig mange udfordringer, men der er også rigtig mange gode ting ved vores fag. Og det er det, vi skal vælge at fokusere på i fremtiden," siger Torben Hollmann.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev